Vendosni fjalën kyçe....

Trump sulmon mediat sociale për “abuzimin” me konservatorët në emër të së “Majtës Radikale”


Presidenti amerikan, Donald Trump dhe Prokurori i Përgjithshëm, William Barr, kanë nisur ‘luftën’ kundër gjigantëve të teknologjisë, duke zbuluar reformat e propozuara për ‘Seksionin 230’, që do të kufizonte aftësinë e tyre për të kryer censurimin politik.

Duke veçuar censurimin e Twitter-it ndaj ‘pikëpamjeve konservatore’, presidenti paralajmëroi platformat kryesore të teknologjisë që ditët e ushtrimit të ndikimit të tyre të shfrenuar politik ishin të numëruara.

Ai foli të mërkurën në një tryezë të rrumbullakët me Prokurorin e Përgjithshëm, William Barr, nëntë nga homologët e tij të shtetit republikan dhe senatorin Josh Hawley (Misuri), një nga kritikët më të zëshëm në Kongres ndaj gjigantëve të teknologjisë.

Gjigantët e teknologjisë kanë ‘përdorur fuqinë e tyre për t’u angazhuar në praktika biznesi të paskrupullt, ndërsa njëkohësisht u shpallën luftë ndërmarrjeve të lira dhe lirisë së shprehjes’, u tha Trump zyrtarëve të mbledhur.

“Me nxitjen e së majtës radikale, këto platforma janë bërë intolerante ndaj pikëpamjeve të ndryshme politike dhe abuzive ndaj përdoruesve të tyre. Aq abuzive sa kanë mundur.”

Nuk ishte e qartë nëse presidenti po i referohej trajtimit të tij nga Twitter (dhe në një masë më të vogël Facebook), por Trump veçoi platformën e mikroblogjeve për ‘kufizimin e rregullt të postimeve që shprehin pikëpamje konservatore, madje edhe nga një President i Shtetet e Bashkuara’ ndërsa lejojnë ‘urrejtjen e poshtër antisemite dhe madje edhe kërcënimet me vdekje’ nga Udhëheqësi Suprem iranian, Ali Khamenei.

Reformat e propozuara do të detyrojnë kompanitë e teknologjisë të tregojnë kushtet e tyre të shërbimit të përcaktuara qartë dhe në dispozicion të publikut dhe t’i parandalojnë ato nga zbatimi selektiv i tyre – dmth duke përdorur një rregull për armiqtë politikë dhe një tjetër për aleatët.

Platformat do të ndalohen të përdorin ‘baza mashtruese ose pretekstuale’ për të bllokuar aksesin në përmbajtje dhe duhet të njoftojnë përdoruesit në kohën e duhur nëse përmbajtja e tyre kufizohet ose hiqet. Përdoruesve duhet t’u jepet një ‘mundësi kuptimplote për t’iu përgjigjur’ çdo heqje përmbajtjeje, përveç nëse materiali shkelës ‘lidhet me terrorizëm ose veprimtari tjetër kriminale’ ose ‘rrezikon dëm të pashmangshëm për të tjerët’.

Projekt-ligji përjashton nga mbrojtja e përgjegjësisë çdo kompani që ‘vepron qëllimisht me objektin e vetëdijshëm për të promovuar, kërkuar, ose lehtësuar materiale ose aktivitete’ që dinte se do të shkelte ligjin federal.

Platformat gjithashtu janë të ndaluara të bllokojnë aksesin në materialin e organizuar në një platformë tjetër, përveç nëse ata kanë ‘një besim objektivisht të arsyeshëm’ që përmbajtja është ‘e turpshme, e shthurur, e paqartë, e ndyrë, tepër e dhunshme, promovon terrorizëm ose ekstremizëm të dhunshëm, ngacmim, promovim të vetë-dëmtimit , ose të paligjshme’. Thjesht duke e konsideruar përmbajtjen ‘të pakëndshme’, kompanitë nuk mbrohet më nën mburojën e përgjegjësisë.

Kundërshtarët politikë të Trump kanë denoncuar në mënyrë të papritur propozimin. OJQ-ja me emrin Free Press tha se dispozitat anti-censurë do të ‘stimulojnë platformat për të marrë përmbajtje të krijuar nga racistë, seksistë, propagandistë dhe trollsa’ dhe ‘do të hapë derën për ata që duan të ‘mbyten’ në internet në një oqean dezinformimi dhe toksiciteti.

OJQ-ja e denoncon projekt-ligjin si një përpjekje për të heshtur këdo që përpiqet të korrigjojë ose kritikojë Trump e aleatët e tij. Nuk ka asgjë në tekst në lidhje me ndalimin e kritikave ose verifikimin e fakteve.

Seksioni 230 mbron platformat e mediave sociale nga mbajtja e përgjegjësisë për përmbajtjen e postuar nga përdoruesit e tyre. Ajo ka qenë temë e shumë debateve në vitet e fundit pasi firmat e teknologjisë janë bërë më haptazi politike.

Por ndërsa Trump nënshkroi një urdhër ekzekutiv në maj duke kërcënuar për të hequr mbrojtjen e Seksionit 230 nga ato firma të teknologjisë që merreshin me praktika mashtruese, shumica e platformave thjesht kanë rritur censurimin e tyre që nga ajo kohë, duke përmendur nevojën për të mbrojtur zgjedhjet e nëntorit nga murtaja e ‘dezinformimit’ dhe ‘ndërhyrjes’ dhe mbrojtje nga një ‘infodemik’ e koronavirusit.

Facebook ka kërcënuar të ndërpresë veprimtarinë nëse rezultatet janë afër, ndërsa drejtori i politikës publike të Twitter-it u largua javën e kaluar për t’u bashkuar me ekipin e Biden – vetëm disa ditë pasi përdoruesit vëzhguan videot e Biden duke prekur fëmijët në mënyrë të papërshtatshme që po hiqeshin.

Përgatiti për Hashtag.al, Klodian Manjani


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *