Vendosni fjalën kyçe....

Vokshi: Qeveria asnjë qindarkë shtesë për nisjen e shkollës, rrezikohet përhapja masive e Covid-19


Partia Demokratike ka denoncuar sot mungesën e kushteve për nisjen e vitit të ri shkollor në mes të shtatorit duke rrezikuar jetën e nxënësve dhe mësuesve nga pandemia Covid-19.

Në një deklaratë për mediat nga selia blu, Albana Vokshi tha se qeveria nuk ka marrë asnjë masë për nisjen e mësimit duke theksuar se situata është edhe më e rëndë për shkak të mungesës së shkollave të dëmtuara nga tërmeti.

“Kur kanë mbetur më pak se 3 javë nga nisja e vitit të ri shkollor, qeveria nuk ka siguruar asnjë kusht për zhvillimin e mësimit të fëmijëve gjatë pandemisë së COVID 19. Situata bëhet edhe më kritike me shembjen dhe nxjerrjen jashtë kontrollit të mbi 300 objekteve arsimore për shkak të tërmetit të nëntorit të kaluar. Qeveria nuk e mbajti premtimin për t’i ndërtuar shkollat deri në shtator dhe tani me rrezikun e COVID 19 gjendja është alarmante. Rreth 510 mijë nxënës dhe mësues janë të rrezikuar drejtpërsëdrejti nga infektimi për shkak të papërgjegjshmërisë së kryeministrit në ikje dhe ministreve të tij të paafta të arsimit dhe të shëndetësisë.”­ – tha Vokshi.

Më tej Vokshi tha se qeveria nuk ka asnjë plan lidhur me nisjen e shkollës dhe vijon të heshtë lidhur me këtë çështje.

“Cili është plani i qeverië për të sistemuar mbi 23 mijë nxënësit dhe mësuesit, që nuk kanë më një shkollë për shkak të tërmetit? Si do të bëhet shpërndarja e tyre në klasa për të garantuar distanzimin, kur dihet se klasat janë të mbipopulluara edhe pa shembjen dhe dëmtimin e këtyre 300 objekteve arsimore. Qeveria vazhdon të heshtë për këtë problem madhor, ku pasojat e tërmetit dhe të pandemisë rrezikojnë me mijëra nxënës dhe mësues, si nga ana shëndetësore, edhe nga pikëpamja e cilësisë së mësimdhënies. Nga 11 bashkitë e prekura nga tërmeti, gjendja është shumë kritike në Tiranë dhe në Durrës, ku ndodhen më shumë se gjysma e shkollave të shembura dhe të mbyllura. Janë mbi 23 mijë nxënës dhe mësues që duhet të zhvendosen për shkak se qeveria nuk ndërtoi në kohë as edhe një shkollë të vetme.” – vijoi deklaratën demokratja.

Sipas demokrates, protokolli i Ministrisë së Arsimit është i përgjithshëm dhe nuk parashikon asgjë lidhur me nisjen e procesit mësimor.

Vokshi shtoi se qeveria shqiptare është e vetmja në Europë që nuk dhënë asnjë qindarkë shtesë për përballimin e pandemisë me nisjen e shkollave.

“Protokolli i sigurisë, i publikuar nga Ministria e Arsimit është me rregulla të përgjithshme dhe i pazbatrueshëm në pjesën më të madhe të shkollave. Në udhëzim nuk parashikohet fare se çfarë ndodh me klasën, me shkollën, nëse nxënësit apo mësuesit infektohen. Prindërit, nxënësit dhe mësuesit janë të paqartë për orët e mësimit, për turnet në shkolla, si do të zbatohet distanca 1.5 metra e fëmijëve, çfarë do të bëhet për të garantuar kushtet higjeno-sanitare, në mënyrë që rinisja e mësimit të mos shndërrohet në një katastrofë shëndetësore. Qeveria e Shqipërisë është e vetmja në Europë që nuk ka dhënë asnjë qindarkë shtesë për përballimin e pandemisë me rihapjen e shkollave. Fëmijët dhe nxënësit po çohen drejt një rreziku të paralajmëruar pa u siguruar të paktën distancimin social.” – theksoi ajo.

Në fund Vokshi tha se improvizimi për nisjen e shkollës mund të çojë në përhapjen masive të virusit përmes shkollave nëse qeveria nuk merr masa serioze. Ajo i bëri thirrje qeverisë që të marrë masa të shpejta.

“Improvizimi i qeverisë së paaftë dhe të papërgjegjshme të Edi Ramës mund të rezultojë në përhapje edhe më masive të virusit përmes shkollave, nëse qeveria nuk ndryshon qendrim dhe nëse nuk merr masa serioze. Qeveria e ka për detyrë të ndërhyjë në mënyrë urgjente, jo vetëm për të siguruar shëndetin e fëmijëve dhe mësuesve, por për të garantuar mësimdhënie cilësore. Dëmi i shkaktuar sot nga papërgjegjshmëria dhe paaftësia e qeverisë për të menaxhuar pandeminë në shkolla do të ndjehet për dekada me radhë. Fëmijët, të rinjtë, shoqëria jonë nuk meritojnë që vendi të rrisë një brez COVID për shkak të një qeverie të dështuar.” – mbylli reagimin Vokshi.