Vendosni fjalën kyçe....

“Kujdes me rihapjen, rrezikojmë një valë të dytë të Covid-19” – Zyrtari i OBSH-së


Walter Ricciardi, këshilltar shkencor në Ministrinë e Shëndetësisë në Itali, shpjegon se do të duhet të mësohemi të jetojmë me virusin për një kohë të gjatë dhe të punojmë shumë për të shmangur që pas verës të goditemi përsëri dhunshëm.

Sipas Ricciardi, ish-presidenti i Institutit të Lartë të Shëndetësisë dhe sot anëtar i këshillit ekzekutiv të OBSH-së, “është shumë e rëndësishme të mos shpejtoni rihapjen: përndryshe vala e dytë në vend që ta kemi atë më vonë rrezikojmë ta vuajmë atë para verës”.

Ricciardi kujton se “vjeshta dhe dimri, si në rastin e gripit, është periudha në të cilën një kombinim i ngjarjeve klimatike, të sjelljes dhe imunologjisë bën që virusi të rishfaqet”.

Zgjedhjet e disa liderëve politikë botërorë “janë përgjegjës për efektet në popujt e tyre.

Nëse ka pasur më shumë vdekje se të tjerët, kjo ndodh sepse vendimet u morën me vonesë ose gabim.

Shembulli më i qartë është ai i Britanisë së Madhe dhe Shtetet e Bashkuara, ku qeveritë nuk kanë dëgjuar këshilltarët shkencorë dhe kanë reaguar jashtëzakonisht vonë “.

Në vend të kësaj, në vende si Koreja e Jugut, Finlanda dhe Gjermania “, ku ekziston një linjë e vetme komanduese dhe një marrëdhënie e drejtpërdrejtë midis politikës së ndjeshme dhe institucioneve që funksionojnë mirë, gjërat janë më mirë”, tha ai.