Vendosni fjalën kyçe....

Europa Nostra përfshin Teatrin Kombëtar në listën e 7 trashëgimive më të rrezikuara për vitin 2020


Europa Nostra e ka përfshirë Teatrin Kombëtar si një nga 7 vendet e trashëgimisë kulturore më të rrezikuara në Europë për vitin 2020.

Lajmi është publikuar në faqen zyrtare të Europa Nostra ku bëhen me dije edhe 6 objektet e tjera.

‘Zëri Evropian i shoqërisë civile i përkushtuar ndaj trashëgimisë kulturore dhe natyrore dhe organizata partnere e saj, Instituti Evropian i Bankës së Investimeve, kanë njoftuar sot 7 monumentet dhe vendet e trashëgimisë më të rrezikuara në Evropë për vitin 2020.’ – thuhet në hyrje të njoftimit zyrtar.

  1. Teatri Kombëtar i Shqipërisë, Tiranë, Shqipëri

Një shembull i jashtëzakonshëm i arkitekturës moderne italiane nga vitet ’30, e cila është një nga qendrat më të spikatura kulturore në vend, përballet me kërcënimin e menjëhershëm të prishjes.

  1. Kalaja Jezeří, Horní Jiřetín, Çeki

Një kështjellë barok, e cila ishte skena e shfaqjes së parë private të Simfonisë së 3-të të Beethoven në 1804, është në një gjendje të përparuar të përkeqësimit.

  1. Kalaja e Sammezzano, Toscana, Itali

Një ndërtesë historike e stilit eklektik jashtëzakonisht të bukur, tipik i modës orientaliste të fundit të shekullit të 19-të, ka rënë viktimë e neglizhencës dhe vandalizmit.

  1. Y-bllok, Tremujori i Qeverisë, Oslo, Norvegji

Një ndërtesë moderniste nga vitet 1960, që paraqet murale ikonike nga Picasso, u dëmtua nga sulmi terrorist i 2011 dhe tani është vendosur të shkatërrohet.

  1. Termocentrali Szombierki, Bytom, Poloni

Një termocentral modernist nga viti 1920 është i kërcënuar nga rreziku i prishjes, pavarësisht disa përpjekjeve për ta bërë vendin një tokë mbarështimi për industritë krijuese.

  1. Kalaja e Beogradit dhe rrethina e saj, Serbi

Vërtetësia dhe integriteti i një kështjelle mbresëlënëse – e përfshirë në Listën e UNESCO-s, si pjesë e pasurisë më të madhe të trashëgimisë transnacionale pan-Evropiane, Kufijtë e Perandorisë Romake – kërcënohet nga një projekt i dëmshëm me teleferikë.

  1. Stadiumi Plečnik, Ljubljana, Slloveni

Një nga ndërtesat më të hershme të këtij lloji në Evropë, e ndërtuar në vitin 1925 në një dizajn të arkitektit të njohur Jože Plečnik, është në rrezik të humbet për shkak të një zhvillimi të papërshtatshëm.

 

Ekspertët që përfaqësojnë Europa Nostra dhe Institutin Evropian të Bankës së Investimeve, së bashku me organizatat nominuese dhe me partnerë të tjerë, do të vizitojnë vendet e listuara dhe do të takohen me palët kryesore të interesit.

Këto ekipe multidisiplinare do u japin këshilla të ekspertëve, do të identifikojnë burime të mundshme të financimit dhe do të ndihmojnë në mobilizimin e mbështetjes së gjerë për të ruajtur këto monumente të trashëgimisë. Ata do të formulojnë dhe komunikojnë gjerësisht një seri rekomandimesh për veprim.

Nominimet u dorëzuan nga shoqëria civile ose organet publike, të cilat bëjnë pjesë në rrjetin e Europa Nostra të anëtarëve dhe organizatave të asociuara nga e gjithë Evropa. 7 vendet më të rrezikuara për vitin 2020 u zgjodhën nga Bordi i Europa Nostra nga 14 sitet e listuara nga lista e ekspertëve.

Përzgjedhja u bë në bazë të rëndësisë së jashtëzakonshme të trashëgimisë dhe vlerës kulturore të secilit prej vendeve, si dhe në bazë të rrezikut të afërt me të cilin përballen. Niveli i angazhimit të komuniteteve lokale dhe angazhimi i palëve të interesuara publike dhe private për të kursyer këto vende u konsideruan si vlera të rëndësishme vendimtare.

Një tjetër kriter i përzgjedhjes ishte potenciali i këtyre vendeve për të vepruar si një katalizator për zhvillimin e qëndrueshëm socio-ekonomik për lokalitetet e tyre dhe rajone më të gjera.