Vendosni fjalën kyçe....

Kina prezanton aeroportin “e zgjuar”, kushtoi 17 miliardë dollarë (Fotot)


Presidenti kinez Xi Jinping njoftoi hapjen zyrtare të Aeroportit Ndërkombëtar të Pekinit, ‘Daxing’. Ai pritet të bëhet terminali më i madh për sa i përket kapacitetit të udhëtarëve në rreth dy dekada.

I vendosur 46 kilometra larg nga Sheshi Tiananmen i Pekinit, aeroporti, pritet të nxisë turizmin dhe të mbështesë më tej projektin e infrastrukturës së Kinës, ‘Belt and Road’.

Aeroporti Daxing gjithashtu do të zvogëlojë presionin në aeroportin e mbipopulluar ndërkombëtar të Pekinit, i dyti më i madhi në botë.

Një nga karakteristikat e aeroportit të ri do të jetë një sistem i zgjuar udhëtimesh që përdor teknologjinë 5G të Huawei.

Sistemi i bën kartat e identitetit dhe madje edhe kodet QR të panevojshëm, pasi njohja e tij e integruar e fytyrës mund të përdoret për procedurat që fillojnë nga kontrolli dhe pastrimi i sigurisë.

Ndërtimi i mega-aeroportit i kushtoi qeverisë kineze rreth 17,47 miliardë dollarë në total, sipas faqes në ueb së aeroportit. Vetëm ndërtesa e terminalit mbulon 700,000 metra katrorë.

Qendra e re e transportit do të ketë kapacitetin për të trajtuar rreth 45 milion pasagjerë në vit deri në vitin 2021, dhe 72 milion deri në vitin 2025.