Vendosni fjalën kyçe....

Çfarë është narcisizmi digjital? Sa i kushton teknologjia e sotme personalitetit dhe jetës tonë?


Sot ne jetojmë në një epokë në të cilën narcisizmi ka penetruar shumë thellë, ne jemi vazhdimisht në kërkim të miratimit të të tjerëve dhe ne e kërkojmë atë në rrjetet sociale.

Çfarë është narcizmi digjital?

Në thelb, një “po” në mediat sociale rrit egon tonë, na bën të habitemi dhe na bën të ndihemi më mirë për veten tonë. Pra, çfarë ndodh? Ndodh që për të marrë të famshmen “Më pëlqen” shumë njerëz projektojnë në internet një version të idealizuar të vetes, duke ushqyer personin që ata dëshirojnë të jenë dhe jo atë që ata vërtet janë.

Por çfarë është narcizmi digjital? Është një grup praktikash komunikuese bazuar në egocentrizëm të theksuar që kufizohet në atë patologjik. Dhe kjo gjë është rritur me ardhjen e teknologjive, informacionit dhe në veçanti rrjeteve sociale. Shprehet nëpërmjet një sërë veprimesh të vetë-qëndruara dhe maksimizuese, të tilla si botimi i një numri të madh selfie-sh, ose ndarja e momenteve tepër intime në jetën e përditshme. Ndarja është vetëm mënyra se si narcisistët mendojnë se janë pjesë e botës, këto të fundit bëhen një mënyrë për t’u zgjeruar.

Si të njohim një person që vuan nga ky çrregullim?

Narcisisti digjital gjen në rrjetet sociale mjetin ideal për të kënaqur nevojat e veta dhe këto i plotësojnë këto nevoja, siç konfirmohet nga një studim i kryer në universitetet e Sëansea dhe Milanit.

Këta studiues zbuluan se 2/3 e njerëzve priren të përdorin rrjetet sociale kryesisht për të botuar, gjë që tregon se rrjetet sociale veprojnë si shumëzues të dëshirës për të qenë qendra e vëmendjes dhe për të kënaqur këtë nevojë të thellë për admirim.

Sidoqoftë, rrjetet sociale nuk tërheqin të gjitha llojet e narcisizmit në të njëjtën mënyrë. Një tjetër studim i kryer nga Universiteti i Firences arriti në përfundimin se rrjetet sociale kryesisht tërheqin njerëz të pasigurt dhe të cenueshëm, ata që kanë vetëbesim të ulët. Në mjedisin online, ata ndihen më të sigurt se ndërveprimet normale sociale.

Cili është ilaçi?

Është e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm se është e vështirë – nëse jo e pamundur – për të shpëtuar ata që nuk duan të shpëtohen. Prandaj, nuk ka kuptim që të fillojë një luftë kundër narcizmit digjital sepse duhet të jetë një proces individual i dekonstruktimit.

Narcisistët dixhitalë duhet të mbajnë mend, se imazhi që ata janë duke projektuar nuk është realist dhe prandaj miratimi që ata marrin është vetëm një reflektim. Të jetuarit në sipërfaqe nuk është jetë, por do të thotë të humbësh përvojat më autentike të jetës. Personaliteti narcisist, në kundërshtim me ata që mendojnë shumë, nuk është ndërtuar për të qenë i papërshkueshëm nga plumbat, por është një forcë e blinduar me qelq të brishtë.

Mënyra më e mirë për të hequr qafe narcisizmin digjital është të mësosh të shkëputesh, të lidhesh me botën reale. Nuk ka të bëjë me braktisjen e rrjeteve sociale, por t’i përdorësh ato në masën e duhur.

VINI RE: Ky material është pronësi intelektuale e Psikologjia