Vendosni fjalën kyçe....

Kanadaja paralajmëron turistët: Kujdes në Shqipëri, mund t’ju vjedhin!


Qeveria kanadeze ka përditësuar dje të dhënat për të gjithë shtetasit e vet që kërkojnë të udhëtojnë drejt Shqipërisë.

Pas grabitjes së 10 milionë eurove që ndodhi javën e kaluar në Rinas, qeveria kanadaze paralajmëron qytetarët e vet për nivelin e lartë të krimit në Shqipëri.

raport vihen në dukje dhe vjedhjet e zakonshme që ndodhin në mjetet e transportit publik, si dhe vjedhjen e automjeteve. Në raport flitet dhe për konflikte mes bandave rivale dhe për rrezikun që kanë gratë turiste të bien pre e abuzimeve seksuale.

Raporti i qeverisë kanadeze:

Krimi

Krimet e vogla, të tilla si vjedhja nëpër xhepa dhe rrëmbimi i çantave janë të shpeshta, ndodhin veçanërisht në transportin publik dhe në zonat turistike. Vjedhja e automjeteve është e zakonshme.

Vështirësitë ekonomike dhe disponueshmëria e lehtë e armëve të zjarrit rrisin rrezikun e incidenteve të dhunshme, plaçkitjeve dhe ndalimit të makinave.

Pajisjet e vogla shpërthyese janë përdorur në sulme të shënjestruara, duke përfshirë edhe Tiranën. Disa incidente të dhunshme kanë ndodhur gjithashtu në ose pranë Aeroportit Ndërkombëtar të Tiranës. 

Këto incidente zakonisht i atribuohen mosmarrëveshjeve të brendshme të një natyre personale, biznesi apo politike.

Turistët zakonisht nuk janë në shënjestër, por mund të ndodhin konfrontime të dhunshme midis bandave kriminale të organizuara rivale

 • Sigurohuni që gjërat tuaja personale, përfshirë pasaportën tuaj dhe dokumentet e tjera të udhëtimit, janë të sigurta në çdo kohë
 • Asnjëherë mos i lini gjërat personale pa kujdes në një automjet, dhe përdorni objekte të sigurta parkimi, veçanërisht gjatë natës
 • Shmangni shfaqjen e shenjave të pasurisë dhe bartjen e shumave të mëdha të parave me vete
 • Jini vigjilent kur udhëtoni në zonat rurale dhe të largëta, veçanërisht në zonat kufitare me Maqedoninë Veriore, ku siguria është shumë e dobët.

Terrorizmi

Ekziston një kërcënim i terrorizmit në Evropë. Sulmet terroriste kanë ndodhur në një numër qytetesh evropiane dhe ka një potencial për incidente të tjera të dhunshme, të cilat mund të targetojnë zona të frekuentuara nga emigrantët dhe udhëtarët e huaj. Vazhdoni të merrni masat paraprake të sigurisë.

Minat tokësore

Minat tokësore dhe mjetet e pashpërthyera që nga lufta e Kosovës në 1999 mbeten, veçanërisht në qytetet malore përgjatë kufirit verilindor të Shqipërisë me Kosovën. Këto zona janë identifikuar qartë në shqip si zona të rrezikshme ose janë të rrethuar me shirit të dukshëm. Qëndroni në rrugë të shtruara dhe shmangni kanalet, fushat e hapura dhe korsitë e emergjencave të rrugëve.

Siguria e grave

Gratë që udhëtojnë vetëm mund t’ë bien pre e disa formave të ngacmimit dhe abuzimit verbal.

Infrastruktura

Objektet turistike nuk janë të zhvilluara mirë, dhe shumë mallra dhe shërbime nuk janë në dispozicion. Ndërprerjet e energjisë ndodhin shpesh në të gjithë Shqipërinë, në zonat e largëta, si dhe në qytetet kryesore.

 • Gjithmonë mbani një elektrik dore, ndërsa ecni nëpër rrugë
 • Verifikoni orarin e ndërprerjeve të energjisë elektrike me autoritetet lokale
 • Merrni masa për miqëqenien tuaj gjatë ndërprerjeve të energjisë.

Demonstratat

Më 16 dhe 21 shkurt 2019 u zhvilluan demonstrata të mëdha në Tiranë. Veprat e vandalizmit si dhe konfrontimet midis demonstruesve dhe forcave të sigurisë ndodhën gjatë një prej demonstratave. Përleshjet rezultuan me shumë të lënduar.

Mund të ndodhin demonstrata të mëtejshme në javët e ardhshme.

Demonstrata ndodhin herë pas here. Edhe demonstratat paqësore mund të kthehen në dhunë në çdo kohë. Ato gjithashtu mund të çojnë në ndërprerje të trafikut dhe transportit publik.

 • Shmangni sheshet ku zhvillohen demonstrime dhe tubime të mëdha.
 • Ndiqni udhëzimet e autoriteteve lokale
 • Monitoroni mediat lokale për informacion mbi demonstratat në vazhdim.

Siguria në rrugë

Kushtet e rrugëve dhe siguria rrugore janë të dobëta në të gjithë vendin. Rrugët kryesore janë të kalueshme, por rrugët dytësore shpesh mbahen keq.

Në dimër, mund të hasni në kushtet e rrezikshme të dëborës dhe akullit në rrugët malore të mirëmbajtura në veri dhe juglindje të Shqipërisë. Ndërprerjet e energjisë mund të ndikojnë ndriçimin e rrugëve dhe sinjalet e trafikut.

Shoferët janë jashtëzakonisht agresivë dhe të pamatur dhe këmbësorët shpesh gjenden duke ecur përgjatë anëve të rrugëve, duke përfshirë rrugët kryesore.

 • Përdorni një mjet me katër rrota, madje edhe në qendrat urbane
 • Inspektoni automjetet me qira tërësisht dhe sigurohuni që kompania të jetë në dispozicion për të ndihmuar në rast të problemeve mekanike
 • Planifikoni me kujdes udhëtimin tuaj jashtë kryeqytetit
 • Të marrësh me qira një udhërrëfyes / interpretues ose shofer lokal me reputacion. Mjetet e licensuara, në pronësi private mund të punësohen për udhëtime në të gjithë vendin.
 • Negociojini para çmimet dhe oraret./Hashtag.al