Vendosni fjalën kyçe....

Presidenti i KE-së merret në pyetje nga parlamenti polak për skemën piramidale 


Presidenti i Këshillit Europian Donald Tusk dëshmoi për shtatë orë të hënën para një komisioni parlamentar polak që hetoi një skemë financiare piramidale që u shemb ndërsa ishte kryeministër i Polonisë.

Hetimi parlamentar në skemën e njohur si Amber Gold kishte tinguj të fortë politik, pasi Tusk shihet si një kandidat i mundshëm për presidentin polak në vitin 2020, pas skadimit të mandatit të tij në Bruksel.

“Ju keni nevojë për këtë spektakël që çdo dy javë apo çdo dy muaj ju mund të përsërisni insinuata, gjithashtu në temën e familjes sime”, tha një kundërshtare e Tusk në komisionin e kryesuar nga Małgorzata Wassermann, një deputete me partinë qeverisëse Ligji dhe Drejtësia (PiS ).

Çfarë ndjeve kur ministrat tuaj po mashtronin 38 milionë polakë dhe mijëra që humbën kursimet e tyre për shkak të Amber Gold?” Pyeti Tusk, duke pretenduar se ish-kryeministri kishte hedhur topin duke mos ndalur rritjen shpërthyese të Amber Gold. “A e menaxhove mirë shtetin polak?”= pyeti Wassermann.

“Pyetjet tuaja nuk janë të pabazuara, por edhe të pahijshme,”- u përgjigj Tusk. “Unë nuk do të komentoj mbi insinuatat tuaja.”

Amber Gold u rrit shpejt duke premtuar kthime joreale për investitorët. Rregullatorët kanë lëshuar paralajmërime për kompaninë, diçka që përmendi Tusk, por ata u kritikuan për dështimin për të vepruar më me vendosmëri. Prokurorët vënë humbjet që lidhen me skemën piramidale në rreth 850 milionë złota (198 milionë euro), duke e bërë atë një nga mashtrimet më të mëdha në historinë polake.

Kompania gjithashtu krijoi një linjë ajrore me jetë të shkurtër, OLT, që punoi shkurtimisht djalin e Tuskut Michał – duke krijuar dyshime se Amber Gold po kërkonte mbrojtje politike duke u lidhur me familjen e Tusk. Ai i hodhi poshtë ato akuza.

Dy themeluesit e Amber Gold janë në arrest duke u përballur me akuza që mund t’i dërgojnë në burg për 15 vjet secili.

Pas dëgjimit, Tusk u tha gazetarëve: “Ky komision është krijuar qartë në urdhrat politike të PiS,” duke shtuar se ai ishte i mërzitur se mikrofoni i tij u ndërpre gjatë dëshmisë.

Marrja në pyetje erdhi një ditë pas raundit të dytë të zgjedhjeve lokale të Polonisë, ku Wassermann u mposht lehtë në garën për kryebashkiakun e Krakovës, qytetit të dytë më të madh të Polonisë. Ajo ishte pjesë e një performansi të dobët për PiS, e cila pa që partia e krahut të djathtë të humbasë terren në qytetet përgjithësisht liberale të vendit.

Burimi: Politico.eu