Vendosni fjalën kyçe....

Franca mbetet vendi më i pëlqyer për investitorët e huaj


Për të pestin vit radhazi, Franca ka mposhtur Gjermaninë dhe Britaninë e Madhe për t’u bërë qendra e investimeve të huaja të Evropës.

Financimi jashtë shtetit u përdor për të financuar 1,194 projekte në Francë vitin e kaluar, sipas një sondazhi të ri të atraktivitetit të publikuar nga Ernst & Young (EY).

Kjo përfaqëson një rënie vjetore prej 5%, por gjithsesi i lejon Francës të tejkalojë homologët e saj evropianë.

Projektet e investimeve ranë 4% në të gjithë Evropën vitin e kaluar, me Mbretërinë e Bashkuar dhe Gjermaninë që shënuan rënie prej 6% dhe 12% respektivisht.

Mbretëria e Bashkuar ishte shtëpia e 985 projekteve të financuara nga investimet e huaja direkte (FDI) në vitin 2023, ndërsa Gjermania regjistroi një total prej 733.

Tre të mëdhenjtë – Franca, Gjermania dhe Britania e Madhe – tërhoqën më shumë se 51% të IHD-ve në kontinent.

Pse Franca është një magnet investimi?

“Performanca e fundit e Francës është kryesisht rezultat i valëve të njëpasnjëshme të reformave, të cilat janë përshpejtuar gjatë dhjetë viteve të fundit,” thuhet në raportin e EY.

Ndër rregulloret e tjera, raporti vuri në dukje në mënyrë specifike ndryshimet në legjislacionin e punës dhe futjen e ligjit PACTE në 2019, i krijuar për ta bërë më të lehtë krijimin e kompanive në Francë.

“Shkathtësitë, infrastruktura dhe tregu janë themeli i atraktivitetit të Francës,” shtoi EY.

“Megjithë kritikat rreth kompleksitetit të sistemit administrativ, mjedisi ligjor dhe rregullator i Francës nuk është më një pengesë e madhe.”

Kur presidenti francez Emmanuel Macron mori detyrën në 2017, një nga premtimet e tij kryesore ishte rigjallërimi i ekonomisë së vendit përmes nismave pro-biznesit.

Shtatë vjet më vonë, rezultatet e raportit të EY janë festuar nga qeveria franceze.

Ministri i Financave Bruno Le Maire shkroi në Twitter: “Ne jemi të vendosur të vazhdojmë në këtë rrugë me projekte të mëdha ekonomike që do të vijnë, si thjeshtimi i proceseve të biznesit, reforma e përfitimeve të papunësisë dhe iniciativat për të rritur atraktivitetin financiar të Parisit”.