Vendosni fjalën kyçe....

Kongresi i Spanjës voton kundër projektligjit për amnisti të separatistëve katalanas


Kongresi spanjoll ka bllokuar një projektligj të diskutueshëm amnistie që synonte të përfitonin separatistët katalanas të përfshirë në aktivitete separatiste, në një lëvizje tronditëse.

Partia Together for Catalonia (JxCat) votoi kundër saj për shkak të frikës se nuk ofron mbrojtje të mjaftueshme për ata politikanë që po hetohen për krime të lidhura me terrorin.

Ata përfshinin ish-presidentin e rajonit të Katalonjës, i cili u përfshi në një përpjekje të dështuar për pavarësi në 2017.

Projektligji, i paraqitur nga qeveria e socialistit Pedro Sánchez, u përball me provën e parë të madhe parlamentare të martën.

Me një sërë partish nacionaliste, duke përfshirë JxCat – të udhëhequr nga ish-presidenti katalanas Carles Puigdemont – në favor të një amnistie, ligji dukej se do të miratohej nga kongresi.

Sidoqoftë, në vend të kësaj, ai u bllokua pasi JxCat votoi kundër tij, duke përmendur atë që tha se ishte ndërhyrje gjyqësore që synonte sabotimin e ligjit.

Ne nuk mund të marrim pjesë në lejimin e lëvizjes për pavarësinë e Katalonjës që të ekspozohet ndaj tekave të gjyqësorit të politizuar spanjoll”, tha Miriam Nogueras, zëdhënëse e JxCat.

Partia Konservatore Popullore (PP) dhe e djathta ekstreme Vox, të cilat të dyja kanë qenë kritikë të ashpër të amnistisë, gjithashtu votuan kundër saj, që do të thotë se projektligji mori 171 vota – pesë më pak se shumica e nevojshme.

Tashmë ai do t’i kthehet një komisioni parlamentar i cili duhet ta riparaqisë projektligjin brenda një muaji, pas rishikimit. Ligji do të duhet gjithashtu të miratohet nga senati përpara se të zbatohet.