Vendosni fjalën kyçe....

Macron mbështet një autonomi për Korsikën por brenda Republikës Franceze


Presidenti francez Emmanuel Macron dha mbështetjen e tij të enjten për një status autonomie për Korsikën “brenda Republikës Franceze”, megjithëse paralajmëroi se çdo fuqi e transferuar për ishullin mesdhetar duhet të dakordësohej me shtetin francez – dhe jo “kundër” tij.

Duke iu drejtuar Asamblesë së Korsikës gjatë një udhëtimi në Ajaccio, Macron tha se ishte koha për të “ndërtuar autonomi për Korsikën brenda Republikës”, duke e përshkruar masën si “historike”, përcjell France 24.

“Ne duhet të ecim përpara dhe për ta bërë këtë duhet të përfshijmë Korsikën në Kushtetutën tonë”, tha ai në asamblenë e dominuar nga nacionalistët korsikanë, disa prej të cilëve mbrojnë pavarësinë nga Franca.

Presidenti francez caktoi një afat gjashtëmujor për qeverinë dhe partitë politike të Korsikës për të rënë dakord për një rishikim të propozuar të Kushtetutës, e cila më pas do të shqyrtohej nga parlamenti në Paris.

“Kjo nuk do të jetë autonomi kundër shtetit, as autonomi pa shtetin”, paralajmëroi ai.

Qeveria e Macron-it kishte shfaqur perspektivën e autonomisë për Korsikën në prag të zgjedhjeve presidenciale të Francës vitin e kaluar, duke shpresuar të qetësonte ditët e protestave të dhunshme të shkaktuara nga vdekja në burg e nacionalistit korsikan Yvan Colonna.

Nacionalistët korsikanë, të cilët përfshijnë si separatistë dhe mbrojtës të autonomisë, kanë kërkuar prej kohësh fuqi më të mëdha për ishullin dhe njohjen e korsishtes si gjuhë zyrtare.

Kërkesa të tilla mbeten shumë të ndjeshme në Francë, ku politikanët vazhdimisht kërkojnë nevojën për të mbrojtur unitetin dhe identitetin kombëtar të vendit.

Pas dekadash lufte të dhunshme, nacionalistët e Korsikës kanë përqafuar procesin demokratik gjatë dekadës së fundit. Por ekspertët paralajmërojnë se durimi po dobësohet mes zhgënjimit në rritje për mungesën e përparimit.