Vendosni fjalën kyçe....

Bien rezervat valutore të Arabisë Saudite


Rezervat valutore të Arabisë Saudite ranë me më shumë se 16 miliardë dollarë në korrik në rënien më të madhe që nga shpërthimi i pandemisë Covid në 2020, zbuloi banka qendrore e vendit në raportin e saj mujor.

Rezervat në aktivet e huaja neto ranë në 1.53 trilion rial (407 miliardë dollarë), pasi u rritën në maj dhe qershor, në nivelin më të ulët që nga viti 2009, pasi Riadi uli prodhimin e naftës në një përpjekje për të ekuilibruar çmimet.

Prodhimi i naftës në Arabinë Saudite pritet të jetë mesatarisht 9 milionë fuçi në ditë (bpd) në korrik, gusht dhe shtator, pas një uljeje të njëanshme vullnetare të prodhimit prej 1 milion fuçi në ditë që vendi miratoi për të ‘mbështetur stabilitetin e tregut të naftës’.

Ulja e prodhimit fillimisht u njoftua vetëm për muajin korrik, por më pas u zgjat në gusht dhe shtator.

“Pozicioni neto i aktiveve të huaja duhet të përmirësohet në shtator, veçanërisht kur shpërndarja e parë e dividendit e lidhur me performancën vjen nga kompania kryesore e naftës në vend Saudi Aramco”, tha Monica Malik, kryeekonomistja në Bankën Tregtare të Abu Dhabi. Kompania njoftoi në fillim të këtij muaji se planifikonte të shpërndante dividentë të lidhur me performancën për gjashtë tremujorë duke filluar nga tremujori i tretë i 2023.

Të ardhurat e Arabisë Saudite vuajtën nga çmimet më të ulëta të naftës së papërpunuar këtë vit në krahasim me vitin 2022, kur Riadi fitoi afro 326 miliardë dollarë në taksë të papritur. Të ardhurat u goditën gjithashtu nga reduktimi i eksporteve të naftës, thonë ekonomistët, duke paralajmëruar se vendi është në rrezik të një deficiti buxhetor.

Shpenzimet më të larta për diversifikimin nga nafta mes reduktimit të fitimeve nga eksporti i naftës rezultuan në një deficit buxhetor në rritje për eksportuesin më të madh në botë të naftës bruto, treguan të dhënat në fillim të këtij muaji.