Vendosni fjalën kyçe....

Hakerohet akademia më e madhe ushtarake e Polonisë – Media


Grupi i hakerëve CyberTriad, i cili dyshohet se ka lidhje me Rusinë, thuhet se ka shkelur rrjetin kompjuterik të akademisë më të madhe ushtarake të Polonisë, duke pasur qasje në të dhëna të ndjeshme mbi mbrojtjen e vendit të NATO-s.

Thyerja e madhe në Universitetin e Studimeve të Luftës në Varshavë (ASzWoj) ndodhi më 10 korrik, në prag të samitit të NATO-s në Vilnius, Lituani, sipas një raporti të fundit nga media polake Onet.

Ndërhyrësit kibernetikë, të cilët dyshohet se janë gjithashtu të lidhur me Kinën, jo vetëm që ia dolën të përgjonin sekretet shtetërore, thuhej në raport, por edhe koduan kompjuterët e akademisë duke rrëzuar gjithë sistemin.

“Efektet e këtij sulmi nuk janë hequr  ende dhe punonjësit e akademisë nuk kanë qasje në kompjuterët e tyre dhe emailin e punës,” tha Onet. Disa nga të dhënat e humbura mund të mos rikuperohen.

Shkelja ishte ndër një seri sulmesh kibernetike ndaj kompanive dhe institucioneve në Poloni dhe Lituani në ditët përpara samitit të NATO-s.

“Sidoqoftë, duket se ishte vetëm një nxemje për goditjen vendimtare, një sulm ndaj sistemeve IT të Universitetit të Studimeve të Luftës, universiteti më i madh ushtarak polak, ku diplomohen komandantët e ardhshëm polakë”, shkruante media.

CyberTriad iu përgjigj raportit të medias polake duke postuar një mesazh në X (i njohur më parë si Twitter), duke thënë: “Faleminderit Onet. Ne e vlerësojmë atë. Ne kemi përgatitur tashmë një tjetër surprizë për ju. Qëndroni të sintonizuar.”

Grupi më parë pretendoi se kishte marrë 26 emra oficerësh polakë që punonin në ASzWoj.

“Ne gjetëm shumë gjëra interesante në rrjetet ASzWoj,” tha CyberTriad kur publikoi një seri pamjesh nga hakerimet e saj të lidhura me NATO-n muajin e kaluar.

Një zëdhënës i ASzWoj i tha Onet-it se ‘disa kompjuterë’ në universitet u prekën nga hakerimi, por punonjës të paidentifikuar në shkollë thanë se i gjithë rrjeti i tyre kompjuterik ishte infektuar dhe nuk funksiononte.

ASzWoj kishte rënë më parë viktimë e një shkelje të sistemit në prill 2020, kur një letër që pretendohej të ishte nga komandanti i saj i atëhershëm, gjenerali Ryszard Parafianowicz, u postua në faqen e saj të internetit. Letra përfshinte kritika ndaj NATO-s dhe SHBA-së. Akademia tha se letra ishte e rreme dhe se faqja e saj ishte hakeruar.

Koloneli Marek Matysiak, ish-zëvendës shefi i shërbimit të kundërzbulimit të ushtrisë polake, i tha Onet se hakerimi i fundit kishte për qëllim të dërgonte një mesazh.