Vendosni fjalën kyçe....

India mund të ndalojë eksportet e sheqerit – Reuters


India po shqyrton një ndalim të eksporteve të sheqerit për herë të parë në shtatë vjet pas uljes së rendimentit të kallamit të prekur nga nxehtësia dhe mungesa e shiut, raportoi Reuters, duke cituar burime qeveritare.

Vendi është eksportuesi i dytë më i madh i sheqerit në botë pas Brazilit, sipas Organizatës Ndërkombëtare të Sheqerit, dhe konsumatori dhe prodhuesi më i madh i produktit. Megjithatë, këtë sezon, vendi ka eksportuar vetëm 6.1 milionë ton krahasuar me rekord 11.1 milionë ton në sezonin 2021-2022.

“Ne i kemi lejuar mullinjtë të eksportojnë vëllime të mëdha sheqeri gjatë dy viteve të fundit”, tha një burim qeveritar për Reuters, duke shtuar: “Por ne gjithashtu duhet të sigurojmë furnizime të mjaftueshme dhe çmime të qëndrueshme brenda vendit.”

Prodhimi i sheqerit në Indi mund të bjerë me 3.3% në 31.7 milionë ton në sezonin 2023-24, pasi rrethet e rritjes së kallamishteve të vendit kanë parë gjysmën e sasisë mesatare të shiut këtë vit, tha gazeta.

“Inflacioni i ushqimeve është një shqetësim. Rritja e fundit e çmimeve të sheqerit eliminon çdo mundësi eksporti”, tha një burim tjetër qeveritar.

Inflacioni i shitjes me pakicë në Indi u rrit në nivelin më të lartë 15-mujor prej 7.44% në korrik, ndërsa inflacioni i ushqimeve u rrit në 11.5%, shifra më e lartë në më shumë se tre vjet, sipas të dhënave zyrtare.

Ndërkohë, pezullimi i mundshëm i eksporteve të sheqerit, i cili synon zgjidhjen e problemeve të furnizimit të brendshëm, mund të ketë një ndikim global.

Ndalimi mund të rrisë çmimet standarde në bursat në Nju Jork dhe Londër, të cilat tashmë po e tregtojnë mallin në një nivel gati shumëvjeçar. Kjo mund të rrisë potencialisht inflacionin në tregjet globale të ushqimit, vuri në dukje gazeta.

Kjo vjen pasi qeveria indiane pezulloi eksportet e orizit të bardhë jo basmati në fund të korrikut, pasi çmimet u rritën me 3% në një muaj pas shirave të dendur të musonit, të cilat shkaktuan dëme të përhapura në të korrat.