Vendosni fjalën kyçe....

Tabaku për rritjen e çmimit të naftës: Më shumë se gjysma e çmimit është e justifikuar nga ’taksimi socialist’


Deputetja e PD-së, Jorida Tabaku, në një postim në Facebook ka trajtuar shtrenjtimin e karburantit.

Një arsye kryesore sipas Tabakut, është oligarkia e naftës që dominon tregun, që sipas saj shmangin ligjet dhe vendosin çmime sipas dëshirës.

Një arsye tjetër është ’taksimi socialist’ siç e ka quajtur Tabaku, pasi qeveria dhe oligarkia thotë ajo janë ortakë dhe gjysma e çmimit të naftës janë taksat e larta.

 

Reagimi Tabakut:

 

Përballë një Marrëveshjeje të Pandershme të Korrupsionit! 🇱

Në sesionin e kaluar, Grupi Parlamentar i PD shënoi një fitore duke mbyllur Bordet e Naftës dhe duke luftuar kundër oligarkisë së naftës që ka dominuar për shumë vite. Por, a e dini pse ndiheni akoma nën hijen e çmimeve të larta të karburantit?

➡️ Arsyet kryesore të rritjes së çmimeve të karburantit:

Kartelat e Krijuara: Oligarkia e naftës ende e dominon lojën e tregut dhe ka krijuar një fushëveprim të ndërlidhur të interesave të saj. Këto kartele shmangin ligjet dhe vendosin çmimet sipas dëshirës së tyre.

Taksimi socialist: Detyrim për Ju, Fitim për Të Tjerët (Oligarkët): Qeveria dhe oligarkia punojnë së bashku në një ortakëri të mjerueshme. Ndërkohë që ju shihni çmimin e naftës rritur, më shumë se gjysma e çmimit është e justifikuar me taksa të larta që merren nga xhepat tuaj. Thënë shkurt, keni të bëni me një marrëveshje që e shfrytëzon juve për të pasuruar ata.

Shfrytëzimi i Kursit të Këmbimit: Edhe pse transaksionet për naftën bëhen në dollarë, çmimi rritet në monedhën tuaj lokale. Ky truk shfrytëzohet për të fituar edhe më shumë. Kompanitë e oligarkisë përfitojnë nga rritja e çmimit dhe kursi i këmbimit, duke u dhënë mundësinë për të fituar dy herë më shumë.

Këto arsye janë shqetësuese dhe po e kthejnë ekonominë tonë në një kurth, duke na privuar nga konkurrenca e ndershme dhe e drejtë në treg. Vetëm disa të pasur po përfitojnë, ndërsa shumica e pëson.

Gara e tregu i lirë është zgjidhja! Konkurrenca e meritokracia, eleminimi i barrierave e rritja e numrit të kompanive, politika fiskale në shërbim të sipërmarrjes. Përqëndrimi vetëm në pak duar e ka ngushtuar hapësirën e kompanive për të vepruar. Rikthimi i besimit te institucionet, rigjallërimi i ekonomisë dhe hapja janë zgjidhja qoftë në biznes e qoftë në politikë. Sot pak duar kanë kapur prej fyti shumicën, meritokracia nuk vlerësohet e ne duhet ta ndryshojmë këtë! Ta ndryshojmë kënetën politike dhe ekonomike për të shkuar përpara dhe ndryshuar realitetin.