Vendosni fjalën kyçe....

‘Të meta serioze në 5 punime akademike’ – Dorëhiqet presidenti i Unversitetit të Stanford


Presidenti i Universitetit Stanford, Marc Tessier-Lavigne do largohet vullnetarisht më 31 gusht, pasi një rishikim i pavarur zbuloi ‘të meta serioze’ në pesë punime akademike, autori kryesor i të cilave ai ishte.

Dorëheqja e Tessier-Lavigne, e cila u konfirmua në një deklaratë për studentët të mërkurën, pason nisjen e një rishikimi në dhjetor për të hetuar akuzat për mashtrim dhe sjellje të tjera kërkimore joetike në punimet shkencore, disa prej të cilave janë më shumë se dy dekada të vjetra.

Presidenti i universitetit, i cili është një neuroshkencëtar, tha se ai ‘kurrë nuk paraqiti një punim shkencor pa besuar me vendosmëri se të dhënat ishin të sakta dhe të paraqitura me saktësi’.

Megjithatë, ai gjithashtu pranoi se duhet të kishte kërkuar korrigjime më të forta në punën e tij dhe se kërkoheshin kontrolle më të forta për disa eksperimente shkencore.

Tessier-Lavigne, zbuloi paneli i pavarur, manipuloi të dhënat në 12 punime kërkimore të shqyrtuara – por gjithashtu arriti në përfundimin se ai nuk ishte përgjegjës për mënyrën joetike të hulumtimit.

Paneli tha se pesë dokumente në të cilat Tessier-Lavigne ishte autori kryesor përmbanin ‘të meta serioze në prezantimin e të dhënave kërkimore’. Katër prej tyre, tha ai, përmbanin manipulim të dukshëm të të dhënave.

Tessier-Lavigne, presidenti i Stanfordit për shtatë vitet e fundit, tha se ishte në dijeni të gabimeve në katër nga pesë punimet, por shtoi se kishte marrë masa ‘të pamjaftueshme’ për t’i adresuar ato. Ai tha gjithashtu se synon të tërheqë tre studimet dhe të redaktojë dy të tjera.

Çështja u ngrit për herë të parë në një hetim nga Stanford Daily, gazeta e drejtuar nga studentët e universitetit, e cila kishte vënë në dyshim thelbin e disa prej punimeve shkencore të Tessier-Lavigne. Ai pasoi një diskutim publik nga përdoruesit e faqes së internetit PubPeer, i cili përdoret shpesh nga studiues akademikë për të diskutuar integritetin e punimeve të publikuara

Tessier-Lavigne do të mbetet profesor i biologjisë në Stanford pasi dorëheqja e tij si president hyn në fuqi pas 31 gushtit. Ai gjithashtu ka deklaruar synimin e tij për të vazhduar kërkimin e tij akademik në zhvillimin dhe degjenerimin e trurit.