Vendosni fjalën kyçe....

Shumica e francezëve fajësojnë rregullat liberale të emigracionit për trazirat – Sondazhi


Rreth 59% e publikut francez dëshiron që qeveria të shtrëngojë një projektligj të ardhshëm të emigracionit në përgjigje të një vale të fundit të dhunës mbarëkombëtare. Ndërsa qeveria këmbëngul se protestuesit ishin ‘90% francezë’, politikanët e opozitës i kanë përshkruar trazirat si fillimet e një ‘lufte racore’.

Qeveria franceze ka punuar për një projektligj gjithëpërfshirës të emigracionit që nga fundi i vitit të kaluar dhe ligjvënësit pritet të votojnë për një version përfundimtar këtë vjeshtë.

Ndërsa projektligji do ta bëjë më të lehtë për emigrantët e ligjshëm marrjen e lejeve të punës, ai i jep qeverisë kompetenca më të gjera për të dëbuar të huajt e paligjshëm.

Megjithatë, 59% e publikut francez mendon se ligji duhet të ashpërsohet në dritën e trazirave mbarëkombëtare të javës së kaluar, sipas një sondazhi të publikuar nga Le Figaro të enjten. Sipas gazetës, pothuajse gjashtë në dhjetë francezë i shohin trazirat si ‘pasojë e dështimeve të politikës sonë të emigracionit.

Dhuna shpërtheu pasi policia qëlloi dhe vrau një adoleshent franko-algjerian kur ai kundërshtoi të zbatonte një ndalesë trafiku në periferi të Parisit të Nanterre më 27 qershor. Edhe pse oficeri përgjegjës u akuzua për vrasje, trazirat përfshinë shpejt vendin.

Dhuna ishte nxitur kryesisht nga të rinjtë me prejardhje emigrante. Qeveria franceze është përpjekur të minimizojë natyrën etnike të dhunës, me ministrin e Brendshëm Gerald Darmanin që deklaroi të mërkurën se nga më shumë se 3,500 persona të arrestuar gjatë trazirave, vetëm 10% ishin të huaj.

“Çështja sot janë shkelësit e rinj, jo të huajt,” tha Darmanin, duke vënë në dukje se përgjegjësit ishin ‘90% francezë’.