Vendosni fjalën kyçe....

Japonia do t’i japë Ukrainës 470 milion dollarë për rindërtim dhe restaurim të infrastrukturës energjetike


Japonia ka vendosur t’i japë Ukrainës dy paketa ndihme prej 470 milionë dollarësh për rindërtimin e vendit dhe rikuperimin e energjisë, sipas AA.

Ambasadori i Japonisë në Ukrainë Matsuda Kuninori dhe zëvendëskryeministri i Ukrainës për Restaurimin Oleksandr Kubrakov nënshkruan të mërkurën “shënime për Ndihmën e Grantit “Programi për Rimëkëmbjen Emergjente Faza 2″ (shuma e grantit: 53.072 miliardë jen (400 milionë dollarë amerikanë)”, tha një deklaratë e Ministrisë së Jashtme japoneze.

Në deklaratë thuhet se ndihma do t’i sigurojë Ukrainës pajisjet e nevojshme për të kryer çminimin dhe pastrimin e mbeturinave, të cilat sipas saj janë “parakushte për rikuperimin dhe rindërtimin”, si dhe rindërtimin e mjeteve të jetesës, rimëkëmbjen e bujqësisë dhe forcimin e “demokracisë dhe qeverisjes”.

Ai tha se ndihma e dytë vlerësohet në 70 milion dollarë dhe do të transferohet në Kiev nëpërmjet Programit të Zhvillimit të OKB-së (UNDP). Ndihma do të përdoret për të mbështetur restaurimin e infrastrukturave energjetike të dëmtuara nga “sulmet ruse” dhe në këtë mënyrë “duke kontribuar në rikuperimin dhe rritjen e furnizimit me energji elektrike për Termocentralet e Kombinuara të Ngrohjes dhe Energjisë (CHP) të cilat u ofrojnë popullit ukrainas energji elektrike, ngrohje dhe ujë.

Këto mbështetje do të mishërojnë ndihmën e re shtesë prej 470 milionë dollarë amerikanë, të shpallur nga kryeministri (Fumio) Kishida gjatë vizitës së tij në Ukrainë më 21 mars. Japonia do të vazhdojë të mbështesë dhe të qëndrojë pranë popullit të Ukrainës që po përballet me vështirësi, në bashkëpunim me komunitetin ndërkombëtar, duke përfshirë anëtarët e G7”, thuhet në deklaratë.