Vendosni fjalën kyçe....

Gazprom sheh humbjen më të madhe në dekada pasi eksportet evropiane u pezulluan


Përveç rënies së eksporteve evropiane, Gazprom është goditur edhe nga stabilizimi i çmimeve të gazit natyror pas luftës Rusi-Ukrainë.

Gazprom, gjigandi energjetik rus në pronësi të Kremlinit ka zbuluar së fundmi humbjen më të keqe në më shumë se 20 vjet, prej 629 miliardë rubla (6.38 miliardë euro) në 2023. Kjo ishte shumë më e keqe se humbja prej 447 miliardë rubla që pritej nga tregu, sipas agjencisë së lajmeve Interfax. Ishte gjithashtu shumë në kundërshtim me fitimin prej 1.2 trilion rubla të parë në 2022

Për më tepër, kompania arriti në një humbje neto prej 364 miliardë rubla në vitin 2023, gjithashtu një zhgënjim nga fitimi prej 1.9 trilion rubla të parë në vitin e kaluar. Të ardhurat totale gjithashtu ranë në 8.5 trilion rubla në vitin 2023, një rënie nga 11.7 trilionë e parë në vitin e kaluar.

Këto shifra zhgënjyese ishin kryesisht për shkak të rënies së konsiderueshme të eksporteve evropiane të Gazprom, si rezultat i sanksioneve të vazhdueshme të Evropës si ndaj Gazpromit, ashtu edhe ndaj disa punonjësve të tij individualë për shkak të luftës Rusi-Ukrainë.

Kjo ka qenë një goditje veçanërisht e rëndë, pasi përpara luftës në Ukrainë, Evropa ishte tregu më i madh i eksportit si për Rusinë ashtu edhe për Gazpromin.

Gazprom gjithashtu nuk ka zbuluar asnjë nga shifrat e tij të eksportit që nga fillimi i vitit të kaluar.

Pse Gazprom po vuan kaq shumë?

Gazprom ka qenë prej kohësh një nga kompanitë më me ndikim të Rusisë, me aftësinë për të përdorur furnizimet e saj me gaz si levë për të diktuar rrjedhën e disa konflikteve rajonale, si ato në Moldavi dhe Ukrainë.

Ajo gjithashtu u përpoq të bënte të njëjtën gjë me Evropën, si hakmarrje për sanksionet e BE-së, duke mbytur furnizimet me gaz natyror përmes tubacioneve të saj Nord Stream. Megjithatë, kjo lëvizje rezultoi mbrapsht, pasi në vend që të detyronte Evropën të tërhiqej dhe të zbuste sanksionet, ajo ka përshpejtuar kërkimin e ofruesve të tjerë të energjisë për kontinentin.

Kjo ka bërë që Evropa të kthehet më shumë drejt furnizuesve të tjerë të mëdhenj, si SHBA, Afrika e Veriut dhe Katari, të cilët kanë ofruar mbështetje të konsiderueshme për të ndihmuar kontinentin të grumbullojë gaz natyror për muajt e dimrit. Megjithatë, një dimër më i butë se sa pritej në 2023 nënkuptonte gjithashtu se u përdorën më pak furnizime me energji sesa pritej më parë.

Përveç rënies së eksporteve evropiane, Gazprom po preket edhe nga stabilizimi i çmimeve të gazit natyror pas luftës Rusi-Ukrainë, e cila ka ulur ndjeshëm fitimet parakolp që disa kompani energjetike po shihnin në dy vitet e fundit.

Gazprom është përpjekur gjithashtu të kompensojë eksportet e tij në rënie evropiane duke u shitur më shumë gaz vendeve në zhvillim si India dhe Kina, të cilat gjithashtu kanë përfituar nga energjia më e lirë e ofruar nga Rusia.

Deri tani, Gazprom ka rritur furnizimet e tij me gaz natyror në Kinë, me ndihmën e një tubacioni që kalon nëpër Siberi. Megjithatë, Kina gjithashtu duket se nuk dëshiron të angazhohet për një tubacion të ri 1700 miljesh me Rusinë, i cili mund të jetë një goditje shtesë si për ekonominë e vendit ashtu edhe për gjoksin e tij të luftës.