Vendosni fjalën kyçe....

Franca sheh ditën e dhjetë të mobilizimit masiv kundër reformës së pensioneve


Franca të martën u zgjua në një ditë të re mobilizimesh masive kundër reformës së pensioneve të qeverisë.

Presidenti Emmanuel Macron nuk është i gatshëm të lëvizë një centimetër nga vendimi i tij për të miratuar reformën që shkaktoi zemërim që kur u zbulua vitin e kaluar, ndërsa sindikatat dhe punëtorët vazhdojnë të planifikojnë largime masive dhe greva mbarëkombëtare, sipas AA.

Kjo do të jetë dita e 10-të e mobilizimit që nga janari, me largime të ashpra dhe protesta mbarëkombëtare.

Kompania kombëtare hekurudhore SNCF tha se trafiku i saj do të ndërpritet shumë, sipas raporteve të mediave.

Dega e Energjisë e Konfederatës së Përgjithshme të Punës njoftoi më parë në një deklaratë se punëtorët do të mobilizohen, si në të kaluarën, në vendet bërthamore, digat hidraulike, njësitë e rezervave të gazit dhe vendet e shpërndarjes.

Trafiku ajror do të jetë i ndërprerë edhe ditën e martë dhe të mërkurë, për shkak të largimit të stafit të aeroportit. Rreth 20% e fluturimeve në aeroportet Paris-Orly, Marseille, Toulouse dhe Bordeaux janë anuluar siç kërkohet nga Drejtoria e Përgjithshme Franceze për Aviacionin Civil.

Largimet vazhdojnë në shumë sektorë të tjerë, duke përfshirë arsimin dhe grumbullimin e plehrave.

Aktet e dhunës njollosën protestat gjatë javëve të kaluara, kur grupet shkelës të ligjit vunë zjarrin mobiljeve të rrugës, ndërtesave të ndryshme, koshave dhe plehrave dhe hodhën predha ndaj policisë.

Oficerët e policisë arrestuan qindra të dyshuar.

Ministri i Brendshëm Gerald Darmanin tha të hënën se autoritetet parashikojnë rreziqe të mëdha për rendin publik më 28 mars.

Gjithsej 13,000 oficerë policie do të vendosen në vend për të ndërhyrë në problemet e mundshme, shtoi Darmanin.

Protestat e Parisit do të sigurohen nga 5500 oficerë policie, tha ai gjithashtu.

Shefi i policisë së Parisit Laurent Nunez tha të martën për transmetuesin France Inter se blloqet e zeza janë problemi kryesor, me anëtarët e tyre që janë kryesisht nga grupet ultra të majta.

Nunez shtoi se disa prej tyre janë të huaj, të ardhur nga vende të tjera evropiane.

Plani i reformës së pensioneve, burim i bujës popullore

Qeveria franceze përdori fuqi të posaçme kushtetuese më 16 mars për të zbatuar planin, duke nxitur partitë kundërshtare të paraqisnin mocione mosbesimi që më vonë u refuzuan.

Emmanuel Macron dhe kryeministrja Elisabeth Borne vendosën të përdorin nenin 49.3 të kushtetutës, një mekanizëm që lejon qeverinë të miratojë një projektligj pa miratimin e parlamentit.

Vendimi u nxit nga frika se ligjvënësit do të mund të bllokonin reformat pasi qeveria nuk ka një shumicë absolute në legjislaturë.

Qeveria zbuloi projektin e reformës në janar dhe parlamenti filloi shqyrtimin dhe debatimin e projektligjit muajin pasardhës.

Punëtorët dhe sindikatat kanë shprehur që atëherë zemërimin në rritje duke mbajtur demonstrata dhe largime.

Projekti i reformës përfshin rritjen e moshës së daljes në pension nga 62 në 64 deri në vitin 2030, duke kërkuar të paktën 43 vjet punë për t’u kualifikuar për një pension të plotë.