Vendosni fjalën kyçe....

Japonia e Koreja e Jugut arrijnë një marrëveshje për dëmet e Luftës së Dytë Botërore – Media


Japonia e Koreja e Jugut thuhet se planifikojnë të krijojnë një program bursash për të rinjtë sipas një marrëveshjeje përdorimin e skllevërve koreane të seksit dhe të tjerë që kanë kryer punë të detyruara nga Japonia gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Marrëveshja, e cila pritet të shpallet së shpejti, ka të ngjarë të jetë e diskutueshme në Korenë e Jugut sepse nuk do t’i kërkojë Japonisë të kompensojë drejtpërdrejt viktimat e saj të mbijetuara ose të kërkojë një falje të re, sipas raporteve të mediave. Kompanitë japoneze do paguajnë në fondin e të rinjve, i cili do sigurojë bursa dhe do të nxisë shkëmbimet dypalëshe.

Megjithatë, Tokio nuk do ndihmojë në një fondacion që pritet të kompensojë viktimat. As nuk do t’i bindet një vendimi të gjykatës së Koresë së Jugut të vitit 2018 që urdhëron Mitsubishi Heavy Industries dhe Nippon Steel të Japonisë të paguajnë kompensim për punëtorët e detyruar që u mobilizuan gjatë pushtimit 1910-1945 të Gadishullit Korean.

Zyrtarët japonezë kanë argumentuar se të gjitha çështjet e kompensimit u zgjidhën sipas një traktati të vitit 1965 që normalizoi marrëdhëniet midis vendeve. Kjo marrëveshje përfshinte 800 milionë dollarë ndihmë dhe kredi si një ‘tarifë riparimi’.

Qeveria e Koresë së Jugut tani do të kërkojë nga përfituesit e kësaj ndihme, si prodhuesi i çelikut Posco Holdings, për të financuar fondacionin për viktimat e punës së skllevërve.