Vendosni fjalën kyçe....

NY Times akuzohet për ‘paragjykim editorial’ anti-trans


Sipas dy letrave të hapura të nënshkruara nga qindra gazetarë, të famshëm, aktivistë LGBTQ dhe grupe avokuese dhe të dorëzuara në gazetën amerikane të mërkurën, New York Times është shumë e njëanshme në mbulimin e çështjeve transgjinore.

Një grup, i përbërë kryesisht nga kontribues të ‘Times’, rrëfeu se ata kishin ‘shqetësime serioze për paragjykimet editoriale në raportimin e gazetës për njerëzit transgjinorë, jobinarë dhe jokonform gjinor’. Grupi ankohet se gazeta i mbuloi temat ‘me një përzierje të çuditshme të pseudoshkencës dhe gjuhës eufemiste, të ngarkuar’ në letrën e tyre drejtuar redaktorit të asociuar të gazetës për standardet, Philip Corbett.

Një shkrim mbi prezantimin e ndryshëm gjinor të nxënësve në shtëpi dhe në shkollë u tha se e kishte ‘përcaktuar gabim’ këtë çështje, ndërsa një shkrim i gjatë mbi fëmijët që vënë në dyshim identitetet e tyre gjinore supozohet se ‘dënon transgjinorizmin si një sëmundje që duhet pasur frikë’ sepse autori përdori fjalën ‘pacient zero’ për t’iu referuar një fëmije me disfori gjinore.

Këto shkrime, sipas shkruesve të letrave, rikthehen në një epokë më të errët në historinë e’ Times’ të karakterizuar nga tituj të tillë si ‘Rritja e homoseksualitetit të hapur në qytet provokon shqetësim të gjerë’.

Ata fajësuan ‘gjykimin e dobët editorial’ të Times për përpjekjet e fundit legjislative për të kufizuar qasjen në procedurat e afirmimit të gjinisë për fëmijët, duke argumentuar se statusi i tij si ‘letër të dhënash’ po ndihmonte transfobët në përpjekjet e tyre për të ‘kriminalizuar afirmimin gjinor’.

‘Times nuk po dëmton vetëm fëmijët trans me platformën e saj të pamenduar të ideve transfobike dhe mbrojtësve të tyre, por po dëmton reputacionin e saj’, shkruhet në një letër të hapur.

“Përhapja e dezinformatave të pasakta dhe të dëmshme për njerëzit dhe çështjet transgjinore është “dëmtuese për besueshmërinë e gazetës”, paralajmëroi misioni me mbështetjen e mbi 130 grupeve të avokimit të LGBTQ, aktivistëve dhe personave të famshëm, mes tyre GLAAD, Fushata për të Drejtat e Njeriut, producenti Judd Apatoë dhe aktorja Lena Dunham.

Zëdhënësi i Times, Charlie Stadtlander mbrojti mbulimin trans të gazetës, duke këmbëngulur në një deklaratë për NPR se historitë me të cilat shkruesit e letrave kundërshtuan ishin raportuar ‘tëthella dhe me empati’ dhe përfaqësonin vetëm një pjesë të shkrimit të gazetës mbi këtë temë.