Vendosni fjalën kyçe....

Amazon kalon Apple si marka më e vlefshme në botë


Amazon ka rifituar pozicionin si marka më e vlefshme në botë, pavarësisht nga një rënie prej 15% në vlerë këtë vit, sipas renditjes vjetore të Brand Finance Global 500, e cila përfshin 48 kompani teknologjike.

Sipas vlerësimit, megjithëse Amazon rimori vendin e parë, vlera e markës së saj ra më shumë se 50 miliardë dollarë këtë vit, nga 350.3 miliardë dollarë në 299.3 miliardë dollarë. Vlerësimi i tij shkoi nga AAA+ në AAA.

Perceptimi i shërbimit ndaj klientit të kompanisë ra pasi koha e dorëzimit u bë më e gjatë dhe konsumatorët kishin më pak gjasa të rekomandonin Amazon tek të tjerët, zbuloi hulumtimi.

“Në të njëjtën kohë me përfundimin e kufizimeve pandemike, njerëzit po kthehen në blerje personalisht, duke zbutur pak nevojën për shitje me pakicë në internet.” – thuhet në raport.

Apple ra në vendin e dytë, me vlerën e markës së saj që ra me 16% nga 355.1 miliardë dollarë në 297.9 miliardë dollarë. Rënia e këtij viti ishte për shkak të një parashikimi më të ulët të të ardhurave pasi ndërprerjet e zinxhirit të furnizimit dhe një treg i kufizuar i punës pritet të kufizojnë ofertën e produkteve të saj, sipas Brand Finance.

Sidoqoftë, Apple mbetet kompania më e vlefshme në botë për sa i përket kapitalizimit të tregut, i cili që nga 18 janari qëndron në 2.163 trilion dollarë, ndërsa Amazon ka një kapital tregu prej 979.8 miliardë dollarësh.

Google renditet si marka e tretë më e vlefshme në botë me një rritje prej 7% në vlerën e saj në 281.4 miliardë dollarë, sipas Brand Finance.

Disa nga fituesit e tjerë të mëdhenj në vlerën e markës përfshijnë prodhuesit e makinave elektrike Tesla, që pa vlerën e saj të rritur 44% në 66.2 miliardë dollarë dhe BYD, vlera e markës së saj u rrit 57% në 10.1 miliardë dollarë, ndërsa kërkesa për makina elektrike rritet globalisht.

Ndër humbësit kryesorë të vlerës së markës ishin Samsung, me një rënie prej 7% në 99.7 miliardë dollarë, Alibaba, me një rënie prej 56% në 10 miliardë dollarë dhe Facebook, i cili ra me 42% në 59 miliardë dollarë.