Vendosni fjalën kyçe....

Importet globale të LNG-së arrijnë të dhënat më të larta të të gjitha kohërave – Media


Importet e gazit natyror të lëngshëm (LNG) nga konsumatorët globalë në vitin 2022 arritën në 409 milionë ton, krahasuar me 379.6 milionë ton vitin e kaluar, sipas të dhënave nga Refinitiv, të cituar nga Reuters.

Vëllimet rekord thuhet se ishin për shkak të rritjes së kërkesës, veçanërisht nga BE-ja, e cila u shfaq si tregu premium për karburantin super të ftohtë ndërsa nxiton të zvogëlojë furnizimet me gaz të tubacionit rus.

Rajoni vlerësohet të ketë blerë rreth 25% të të gjithë LNG-së të tregtuar në vitin 2022, duke fituar konkurrencën me konsumatorët aziatikë, pasi çmimet standarde evropiane u rritën në qiell pas pakësimit të furnizimeve të tubacioneve ruse për shumicën e klientëve të BE-së mes sanksioneve.

Vitin e kaluar, importet e BE-së të LNG arritën në 101 milionë ton, duke shënuar një rritje prej 58% krahasuar me vitin 2021. Shumica e blerjeve evropiane të LNG-së u rritën nga kërkesa e ngadaltë në Azi, ku Kina regjistroi një rënie të pazakontë të konsumit të energjisë për shkak të Covid-it.

Ndërkohë, pjesa më e madhe e Azisë Jugore dhe Juglindore nuk mund të përballonte rritjen e çmimeve spot për gazin për shkak të rritjes së importeve nga BE.

Nxitimi i BE-së për të mbushur objektet e saj të magazinimit të gazit përpara sezonit të ftohtë, si dhe orientimi i papritur i rajonit drejt karburantit të lëngshëm, dërgoi valë të mëdha në një treg tashmë të ngushtë global të LNG.

Pavarësisht rënies së kohëve të fundit në çmimet standarde evropiane të gazit, vendet e BE-së ende tërheqin shumicën e dërgesave të SHBA-së të LNG-së pasi kërkesa në Azi mbetet e dobët.