Vendosni fjalën kyçe....

Kina kërkon më shumë gaz rus – Korporata Kombëtare Kineze


Eksporti i gazit rus në Kinë nëpërmjet të ashtuquajturës rrugë lindore, tubacioni ‘Power of Siberia’, duhet të rritet në mënyrë të qëndrueshme, sipas Huang Yongzhang, Zëvendës President i Korporatës Kombëtare të Naftës së Kinës (CNPC).

Tubacioni ndërkufitar prej 3,000 kilometrash (1,864 milje) filloi dërgesat e gazit natyror rus në Kinë në vitin 2019. Kapaciteti i tij është 61 miliardë metra kub (bcm) gaz në vit, duke përfshirë 38 bcm për eksport. Vitin e kaluar, furnizimet me gaz rus në Kinë u rritën me 10.4 bcm përmes mega tubacionit.

“Është e nevojshme të rriten në mënyrë të qëndrueshme furnizimet me gaz nga Rusia në Kinë përmes rrugës lindore. Palët vazhdojnë bashkëpunimin në këtë fushë, duke përdorur të gjitha avantazhet e tij, duke forcuar dhe thelluar bashkëpunimin e biznesit.” – tha Yongzhang të martën në Forumin e Biznesit të Energjisë Rusi-Kinë.

Ai bëri thirrje gjithashtu për forcimin e bashkëpunimit shkencor dhe teknik mes dy kombeve për të përmirësuar cilësinë e punës së përbashkët në sektorin e naftës dhe gazit, si dhe në fushën e energjisë së gjelbër dhe me karbon të ulët.

Marrëveshja për furnizimin me gaz përmes tubacionit ‘Power of Siberia’ u arrit në vitin 2014, me Gazprom dhe CNPC që nënshkruan një kontratë 30-vjeçare. Marrëveshja prej 400 miliardë dollarësh është marrëveshja më e madhe e Gazprom ndonjëherë dhe ‘Power of Siberia’ është tubacioni i parë i gazit natyror midis Rusisë dhe Kinës.

Kompania ruse e energjisë aktualisht po punon në projektin ‘Power of Siberia 2’, i cili përfshin ndërtimin e një tubacioni gazi për në Kinë përmes territorit të Mongolisë. Tubacioni do të jetë në gjendje të dërgojë deri në 50 miliardë metra kub gaz, pasi të jetë funksional.