Vendosni fjalën kyçe....

Votuesit presin që republikanët të nisin procedurat për shkarkimin e Biden – Sondazhi


Shumica e votuesve presin që presidenti amerikan Joe Biden të përballet me procedurat e shkarkimit nëse republikanët rifitojnë kontrollin e Kongresit në zgjedhjet afatmesme të javës së ardhshme, ka zbuluar një sondazh i ri.

Sondazhi i Rasmussen Reports, i cili u publikua të enjten, tregoi se 54% e votuesve të mundshëm besojnë se një Kongres i kontrolluar nga republikanët do fajësonte Biden. Më shumë se një në pesë, ose 22%, e shohin atë rezultat si ‘shumë të mundshëm’. Për krahasim, 32% e të anketuarve thanë se nuk mendojnë se fajësimi është i mundshëm, duke përfshirë 12% që e shohin atë si ‘aspak të mundshëm’. Rreth 13% e votuesve janë të pasigurt.

Gjetjet vijnë më pak se një javë përpara zgjedhjeve afatmesme të 8 nëntorit, në të cilat Partia Demokratike e Bidenit parashikohet të humbasë kontrollin e Kongresit dhe ndoshta Senatit. Sondazhi i CNN u publikua të mërkurën.

Ndërsa sondazhi i fundit i Rasmussen tregoi se votuesit presin kryesisht që Biden të shkarkohet, një studim i mëparshëm nga studiuesi tregoi se shumica e amerikanëve gjithashtu duan që presidenti të shkarkohet. Një sondazh i Rasmussen i kryer në shtator zbuloi se 52% e votuesve besojnë se Biden duhet të shkarkohet, krahasuar me 42% që janë kundër shkarkimit.

Edhe nëse Kongresi i kontrolluar nga republikanët do votonte për shkarkimin e Bidenit, presidenti nuk do detyrohej të largohej nga detyra. Kushtetuta kërkon të paktën dy të tretat e shumicës së Senatit për të votuar në favor të dënimit për shkarkimin e një presidenti.

Megjithatë, procedurat e shkarkimit ka të ngjarë të minojnë axhendën e politikës së Biden dhe do t’u jepnin republikanëve mundësi për të fituar pikë politike. Presidenti i atëhershëm Donald Trump u fajësua dy herë nga Kongresi i kontrolluar nga demokratët gjatë mandatit të tij. Senati votoi 52-48 për ta shpallur të pafajshëm në vitin 2020. Prokurorët e Kongresit humbën dhjetë vota të Senatit për shumicën e dy të tretave të nevojshme për të dënuar Trump në vitin 2021.