Vendosni fjalën kyçe....

Nikaragua shpalli non grata ambasadorin e BE-së, kundërpërgjigjet Brukseli


BE-ja ka urdhëruar ambasadorin e Nikaraguas që të largohet nga Brukseli. Muajin e kaluar, vendi i Amerikës Qendrore e detyroi të dërguarin e BE-së të largohej mes tensioneve dypalëshe.

Në një deklaratë të botuar të hënën, zyrtarët në Bruksel shpjeguan se BE-ja kishte vepruar në ‘përgjigje ndaj vendimit të qeverisë së Nikaraguas më 28 shtator për të shpallur kreun e Delegacionit të BE-së në Nikaragua si persona non grata’.

Përfaqësuesit e bllokut shtuan se ai e konsideroi vendimin e Managuas si ‘të pajustifikuar’.

Përveç të dërguarit të BE-së, qeveria e Nikaraguas dëboi gjithashtu ambasadorin e Holandës dhe ndërpreu marrëdhëniet diplomatike me Amsterdamin në fillim të tetorit. Autoritetet në Managua përmendën ‘pozicionin ndërhyrës dhe neo-kolonialist’ të kombit evropian si arsyen e masës së marrë.

Duke komentuar vendimin e fundit të BE-së, përfaqësuesit e saj vunë në dukje se Brukseli vazhdon të mbështesë popullin e Nikaraguas dhe ripohoi angazhimin e tij për ‘mbrojtjen e demokracisë, sundimit të ligjit dhe të drejtave të njeriut’ në vendin e Amerikës Qendrore.

“Kriza e tanishme politike në Nikaragua duhet të zgjidhet përmes dialogut të vërtetë midis qeverisë dhe opozitës.” – thuhet në deklaratë.

SHBA dhe BE kanë qenë gjithnjë e më kritike ndaj qeverisë së Daniel Ortegas gjatë viteve të fundit, për shkak të autoritarizmit të perceptuar të presidentit të Nikaraguas. Managua, nga ana tjetër, ka akuzuar SHBA-në dhe fuqitë e tjera perëndimore për ndërhyrje në punët e saj të brendshme.

Në nëntor 2021, Shtëpia e Bardhë i hodhi poshtë zgjedhjet presidenciale në Nikaragua si të manipuluara. Sanksionet e BE-së që hynë në fuqi disa muaj më vonë kishin në shënjestër zyrtarët e Nikaraguas që besohet se janë përgjegjës për minimin e pretenduar të demokracisë dhe të drejtave të njeriut në vend, duke përfshirë djalin dhe gruan e Ortega-s, i cili shërben si zëvendëspresident.