Vendosni fjalën kyçe....

Gjermanët dështojnë në testin e parë të kursimit të gazit – Rregullatori


Familjet gjermane dhe bizneset e vogla rritën konsumin e tyre të gazit natyror me 14.5% mbi mesataren pesëvjeçare në javën nga 19 deri më 25 shtator, sipas rregullatorit gjerman të energjisë, Agjencisë Federale të Rrjetit.

Sektori privat përfaqëson rreth 40% të konsumit të gazit në Gjermani, duke përdorur kryesisht gazin për ngrohje.

Rritja përkoi me të ftohtin e parë të këtij viti, me temperaturat në Evropën veriperëndimore që ranë nën mesataren 30-vjeçare. Megjithatë, sipas rregullatorit, ‘kursimet e nevojshme për të shmangur mungesën e gazit duhet të arrihen pavarësisht nga temperaturat’.

Agjencia Federale e Rrjetit vuri në dukje se një pakësim i konsumit prej të paktën 20% kërkohet për të shmangur mungesën e gazit në muajt e ardhshëm.

“Konsumimi i gazit për familjet dhe bizneset në javën e fundit ishte shumë më i lartë se konsumi mesatar i viteve të kaluara. Prandaj, shifrat e kësaj jave janë shumë të matura. Pa kursime të konsiderueshme edhe në sektorin privat, do jetë e vështirë të shmanget mungesa e gazit në dimër.” – tha Klaus Muller, kreu i Agjencisë Federale të Rrjetit, duke komentuar të dhënat.

Konsumatorët e mëdhenj industrialë në Gjermani përbëjnë 60% të konsumit të gazit. Deri më tani ata kanë arritur t’u përmbahen kërkesave të qeverisë dhe kanë ulur përdorimin me rreth 22% në gusht. Kërkesa ishte gjithashtu shumë nën mesataren në shtator, në 1170 GWh në javë krahasuar me 1679 GWh në javë në katër vitet e fundit.

Agjencia Federale e Rrjetit ka thënë se do të publikojë shifra javore për konsumin e gazit në Gjermani gjatë gjithë sezonit të ngrohjes.