Vendosni fjalën kyçe....

Gjermania do shtetëzojë degën e gazit rus – Der Spiegel


Qeveria gjermane do marrë kontrollin e Sigurimit të Energjisë për Evropën (SEFE), dikur Gazprom Germania, një degë e gjigantit rus të energjisë Gazprom, raportoi ‘Der Spiegel’ të enjten, duke cituar burimet e saj.

“Pas shtetëzimit të grupit energjetik të Dusseldorfit Uniper, qeveria federale po planifikon ndërhyrje të mëtejshme drastike në tregun gjerman të gazit. Sipas informacionit të Spiegel, SEFE, e cila tashmë është nën kujdestarinë federale, do t’i dorëzohet gjithashtu shtetit.” – shkruante gazeta.

Lëvizja lidhet me paketën e shpëtimit të importuesit të madh gjerman të gazit VNG, i cili nënshkroi një kontratë të madhe për dërgesat e gazit me Gazprom Germania, shkroi ‘Der Spiegel’, duke shtuar: “Rusia nuk e shërben më atë, prandaj VNG duhet të gjejë një zëvendësim të mirë.”

Në fund të gushtit, ‘Die Welt’ raportoi se autoritetet gjermane krijuan fshehurazi një pronë për të shtetëzuar njësinë e Gazprom me bazë në Berlin.

Sipas gazetës, negociatat midis autoriteteve gjermane, shtetit të Baden-Wurttemberg, komunave në Saksoni dhe kompanive janë në zhvillim të plotë. Marrja, e cila konsiderohet nga Berlini si një mjet për të siguruar furnizimet kombëtare të gazit, nuk nënkupton ‘ndonjë pagesë kompensimi nga qeveria federale për pronarët rusë’.

Kjo vjen pas vendimit për të shtetëzuar Uniper, importuesin më të madh të gazit natyror në vend, si pjesë e përpjekjeve për të mbajtur industrinë në këmbë mes krizës së energjisë.

Javën e kaluar, Gjermania mori gjithashtu kontrollin e një rafinerie nafte në pronësi ruse, duke vënë një njësi të Rosneft nën kujdesin e rregullatorit të industrisë dhe duke marrë nën kontroll uzinën Schwedt.