Vendosni fjalën kyçe....

Gjermania ndihmon në uljen e çmimeve të gazit


Çmimet evropiane për çmimet e gazit natyror ranë në nivelin e tyre më të ulët që nga prilli të hënën, pasi Gjermania njoftoi se po mbush depot e gazit më shpejt se sa ishte planifikuar përpara sezonit të dimrit.

Kontratat e së ardhmes holandeze TTF në muajin e përparmë ranë deri në 16% në 286 euro për megavat-orë, duke përmbysur rritjen e javës së kaluar prej rreth 40%, ndërsa kontratat e së ardhmes së shtatorit ranë 12% në 297 euro për megavat-orë.

Sipas ministrit gjerman të Energjisë Robert Habeck, Berlini po planifikon të përmbushë objektivin e tij të tetorit për mbushjen e magazinave në 85% tashmë që në shtator.

“Kompanitë më pas do jenë në gjendje të tërheqin gazin nga objektet e magazinimit siç është planifikuar gjatë dimrit për të furnizuar gjithashtu industrinë dhe familjet.” – tha Habeck për Der Spiegel Magazine.

Sipas një dokumenti nga Ministria e Ekonomisë e vendit të parë nga mediat, gazi natyror i lëngshëm (LNG) gjithashtu pritet të dërgohet në Gjermani përmes Francës pasi kombet zgjidhën çështjet teknike që pengonin furnizimet.

Çmimet e gazit natyror në të gjithë kontinentin janë rritur në mënyrë dramatike kohët e fundit për shkak të uljes së furnizimit nga Rusia, ndërprerjeve në Norvegji, si dhe rritjes së konkurrencës për furnizimet me LNG në mes të krizës më të keqe të energjisë në dekada.

Shqetësimet janë rritur gjithashtu se gjiganti rus i energjisë Gazprom nuk do rifillojë dërgesat përmes gazsjellësit kyç Nord Stream 1 pas një ndërprerjeje treditore të mirëmbajtjes që fillon më 31 gusht.

Qeveritë e BE-së kanë rënë dakord për disa hapa për të zbutur krizën energjetike dhe kanë lënë mënjanë rreth 280 miliardë euro për të ndihmuar bizneset dhe familjet të përballojnë krizën. Blloku pritet gjithashtu të thërrasë një takim urgjent të ministrave të Energjisë për të diskutuar masat për të luftuar rritjen e çmimeve të energjisë.