Vendosni fjalën kyçe....

Dy ish-gjyqtarët në SHBA dënohen me 206 milionë dollarë gjobë, moren ryshfet për të dërguar fëmijët në burgje


Dy ish-gjyqtarë amerikanë janë urdhëruar të paguajnë 206 milionë dollarë dëmshpërblim të gjykatës civile për marrjen e ryshfetit nga një ndërtues burgjesh për të dërguar qindra fëmijë në burgjet e tij.

Ish-juristët e Pensilvanisë, Mark Ciavarella dhe Michael Conahan, duhet të paguajnë më shumë se 106 milionë dollarë dëmshpërblim dhe 100 milionë dollarë gjobë për gati 300 prej viktimave të tyre, sipas një vendimi të mërkurën nga një gjykatë e qarkut amerikan në Scranton, Pensilvani.

Dy burrat ishin dënuar më parë për akuza penale në lidhje me skemën e tyre, megjithëse Conahan u lirua në izolim në shtëpi vitin e kaluar për shkak të pandemisë Covid-19.

Nën skandalin e ashtuquajtur ‘fëmijë për para’, Ciavarella dhe Conahan mbyllën një qendër paraburgimi për të mitur të drejtuar nga qarku dhe morën 2.8 milionë dollarë ryshfet nga zhvilluesi i dy burgjeve fitimprurëse, PA Child Care dhe Ëestern PA Child Care.

Sipas dëshmisë në padinë civile, gjyqtarët dërguan në burg fëmijë deri në 8 vjeç, në shumë raste për vepra të tilla të vogla si ngatërresat ose pirja e duhanit në mjediset e shkollës.

Ciavarella shpesh urdhëronte që fëmijët të prangoseshin dhe të merreshin menjëherë pa u dhënë atyre mundësinë të flisnin në mbrojtje të tyre ose t’i thoshin lamtumirë familjeve të tyre, raportoi Associated Press.

Disa nga paditësit, të cilët tani janë të rritur, dëshmuan se ata pësuan efekte afatgjata nga burgosja e tyre e gabuar.

Disa nga viktimat e fëmijërisë, të cilët ishin paditës në padinë e gjatë kur ajo u ngrit në vitin 2009, thuhet se kanë vdekur nga vetëvrasja ose mbidoza e drogës. Rreth 4000 dënime për të mitur u rrëzuan nga shteti pas ekspozimit të skemës.