Vendosni fjalën kyçe....

BE rrit eksportet drejt Rusisë


Eksportet e BE-së në Rusi u rritën me 18% në qershor nga muaji i kaluar, duke arritur në 4.45 miliardë euro, tregojnë të dhënat e tregtisë së jashtme nga agjencia e statistikave Eurostat.

Ky ishte muaji i dytë radhazi që eksportet në Rusi u rritën, pas nivelit të ulët të prillit prej vetëm 2.78 miliardë euro.

Megjithatë, vlera e mallrave të dërguara në Rusi mbetet shumë më poshtë shifrës së qershorit 2021 prej 7.21 miliardë eurosh, pasi rreth 28% e eksporteve të BE-së në Rusi mbeten nën sanksionet e lidhura me Ukrainën.

Në përgjigje të operacionit ushtarak të Rusisë në Ukrainë, Brukseli ndaloi eksportin në Rusi nga BE të aeroplanëve, kushinetave, teknologjisë, mallrave luksoze dhe prodhimeve të tjera.

Këto kufizime i dhanë një goditje të menjëhershme eksporteve të bllokut në Rusi, një nga partnerët e tij më të mëdhenj tregtarë në vitet e mëparshme.

Megjithatë, pajisjet industriale ruajtën pozicionin e tyre si eksporti më i madh i BE-së në Rusi, me qershorin që ka parë dërgesa me vlerë 1.12 miliardë euro, 21% më shumë se maji.

U rrit edhe oferta e barnave, duke u rritur me 6% në 791 milionë euro gjatë muajit të kaluar dhe duke tejkaluar shifrat e vitit të kaluar me 31.5%. Mjekësia është tani eksporti i dytë më i madh i BE-së në Rusi.

Eksportet e bllokut të parfumeve dhe kozmetikës, duke përjashtuar mallrat e luksit që kalojnë 300 euro për artikull të vetëm, u rritën në qershor me 38% në 108 milionë euro.

Dërgesat e plastikës dhe produkteve plastike u rritën me 16% në 234 milionë euro, ndërsa dërgesat e pajisjeve dhe instrumenteve optike, matëse, kontrolluese, mjekësore dhe pajisjeve dhe komponentëve elektrike gjithashtu u rritën.

Megjithatë, eksportet në të gjitha këto kategori mbeten shumë nën nivelet e vitit të kaluar.

Gjermania mbetet eksportuesi më i madh i BE-së në Rusi, me mallra me vlerë 1.16 miliardë euro të dërguara në qershor, një rritje prej 5.4% krahasuar me majin.

Polonia gati dyfishoi dërgesat e saj në Rusi në periudhën prill-maj në 395 milionë euro, ndërsa eksportet nga shtetet baltike u rritën me 34% nga muaji në muaj, në 481 milionë euro.