Vendosni fjalën kyçe....

Franca urdhëron dyqanet me ajër të kondicionuar të mbyllin dyert, gjobë 750 euro nëse i lënë të hapura


Qeveria franceze do detyrojë të gjitha dyqanet me ajër të kondicionuar të mbyllin dyert dhe të fikin reklamat me ndriçim brenda natës, në një përpjekje për të ulur përdorimin e energjisë.

Ministrja e Energjisë, Agnes Pannier-Runacher, thotë se është absurde që lënia e dyerve të hapura ndërkohë që ajri i kondicionuar është në punë mund të çojë në 20% më shumë konsum të energjisë.

Bizneset që thyejnë ndalimin, që do të hyjë në fuqi në ditët e ardhshme kur Pannier-Runacher të nxjerrë dekrete të reja, do të përballen me një gjobë prej 750 eurosh.

Disa qytete si Bourg-en-Bresse, Lyon, Besancon dhe Parisi kanë tashmë rregulla komunale në fuqi që nga mesi i korrikut, por tani qeveria dëshiron të zgjerojë nismën në të gjithë vendin.

Ndërsa një ndalim për reklamat me ndriçim midis orës 1 dhe 6 të mëngjesit zbatohet në qytetet me më pak se 800,000 banorë, rregulloret e reja do e bëjnë atë të zbatueshëm pavarësisht nga madhësia e popullsisë.

Konventa e Qytetarëve për Klimën e Presidentit Emmanuel Macron kishte propozuar kufizime edhe më ambicioze për reklamat me drita dhe përdorimin e energjisë elektrike, duke përfshirë ndalimin e të gjitha ekraneve të reklamave video në hapësirat publike dhe në transportin publik, por këto ide përfundimisht u hodhën poshtë.