Vendosni fjalën kyçe....

Amazon i dha policisë videot e klientëve pa pëlqimin e tyre


Amazon e ka pranuar se u ofron organeve të rendit pa lejen e pronarëve pamjet nga kamerat e saj të ziles Ring, duke thënë se e ka bërë këtë dhjetëra herë këtë vit, por vetëm në rast të ‘urgjencave’.

Në një letër drejtuar Senatorit demokrat Ed Markey (Massachusetts) dhe të publikuar nga ligjvënësi të mërkurën,

Amazon tha se i ofroi policisë 11 herë pamjet video në vitin 2021, në secilin rast pas ‘një përcaktimi se ekzistonte një rrezik i afërt për vdekje ose lëndim të rëndë fizik të një personi që kërkon zbulimin e informacionit pa vonesë’.

Megjithëse kompania ka mbajtur një politikë që lejon një ndarje të tillë pa pëlqimin e pronarëve, kjo është hera e parë që Amazon pranon ta bëjë këtë.

Senatori ishte shumë kritik ndaj gjigantit të shitjes me pakicë në dritën e zbulimit, duke ngritur shqetësime rreth ‘mbështetjes së zbatimit të ligjit në mbikëqyrjen private’.

Amazon raportoi gjithashtu një rritje pesëfish të numrit të partneriteteve policore me shërbimin Ring që nga viti 2019, me 2,161 agjenci të zbatimit të ligjit që tani marrin pjesë në një program për ndarjen e pamjeve.

Kompania është vënë nën kritika në të kaluarën për lidhjet e saj të ngushta me departamentet e policisë, si dhe teknologjinë e saj të zotërimit të njohjes së fytyrës, e cila u kritikua si ‘e përgatitur për abuzim në duart e qeverive’.

Polemika bëri që Amazon të vendosë një moratorium për përdorimin nga autoritetet e zbatimit të ligjit të programit të saj të zbulimit të fytyrës në vitin 2020, të cilin më vonë ra dakord ta zgjasë deri në njoftimin e mëtejshëm.

Në një deklaratë për Politico, Amazon këmbënguli se ‘është thjesht e pavërtetë që Ring i jep dikujt qasje të pakufizuar në të dhënat ose videot e klientëve’, duke shtuar se pamjet shpërndahen vetëm kur mund të shpëtojnë jetë ose të parandalojnë ‘lëndim të rëndë fizik’.