Vendosni fjalën kyçe....

Qeveria spanjolle urdhëroi ushtrinë që të spërkaste në qiell kimikate për t’u mbrojtur nga pandemia


Gjurmët kimike i referohen shtigjeve të bardha që ndonjëherë lihen pas ndërsa aeroplanët fluturojnë nëpër qiell.

Rreth 17% e njerëzve në mbarë botën besojnë se këto shtigje janë në të vërtetë kimikate toksike që spërkaten qëllimisht në ajër si pjesë e një programi sekret atmosferik në shkallë të gjerë (SLAP), i referuar ndonjëherë edhe si gjeoinxhinieri e fshehtë.

Zyrtarët publikë në përgjithësi kanë mohuar ekzistencën e gjurmëve kimike dhe një dokument i publikuar në vitin 2000 nga EPA e SHBA-së sugjeron se ‘gjurmët e kondensimit’ që janë të dukshme pas motorëve të avionëve reaktiv janë ‘të përbëra kryesisht nga uji (në formën e kristaleve të akullit) dhe nuk paraqesin rrezik për shëndetin e njerëzve’, por vuri në dukje se ‘ato megjithatë ndikojnë në mjegullimin e atmosferës së Tokës, dhe për këtë arsye mund të ndikojnë në temperaturën dhe klimën atmosferike’.

Megjithatë, një urdhër i lëshuar nga qeveria spanjolle tregon një histori tjetër, duke sugjeruar që ajo autorizoi ushtrinë e saj të spërkaste kimikate të rrezikshme në qiell si pjesë e një mbrojtjeje kundër Covid-19.

Urdhri spanjoll autorizon spërkatjen me biocide për dezinfektim

Një Dekret Mbretëror i publikuar më 16 Prill 2020 nga qeveria spanjolle në Gazetën Zyrtare të Shtetit shpalli gjendjen e jashtëzakonshme për shkak të pandemisë Covid-19, duke autorizuar përdorimin e kimikateve biocide.

Dekreti i dha ministrit të Shëndetësisë, Salvador Illa Roca, autoritetin për të diktuar urdhrat në fjalë.

Përveç pranimit se Ministria e Shëndetësisë kishte vlerësuar aftësinë virucide të antiseptikëve dhe dezinfektuesve kimikë, urdhri i qeverisë jep hollësi gjithashtu për përdorimin e synuar të kimikateve, i cili bëhet nëpërmjet teknikave ‘ajrore’, jo aplikimit manual.

Shkurtimisht, Planet Today raportoi, “Qeveria spanjolle urdhëroi ushtrinë që të spërkaste në heshtje gjurmët kimike vdekjeprurëse mbi qytetarët e saj me autorizimin e OKB-së nën mbulesën e ‘gjendjes së jashtëzakonshme për administrimin e gjendjes së krizës shëndetësore të shkaktuar nga Covid-19’ dhe nuk është hera e parë që e bën këtë.”

Sipas gazetës, në vitin 2015, katër sinjalizues nga agjencia meteorologjike e Spanjës i thanë Parlamentit Evropian se kimikatet po spërkateshin rregullisht mbi vend për të ndryshuar klimën.

Gjeoinxhinieria po bëhet mjet kryesor e i zakonshëm

Manipulimi në shkallë të gjerë i klimës së Tokës, i njohur si gjeoinxhinieri, po bëhet gjithnjë e më i përhapur. Kombet e Bashkuara janë ndër ato që tani shqyrtojnë një formë të diskutueshme të gjeoinxhinierisë, që përfshin spërkatjen e aerosoleve sulfate në stratosferën e Tokës për të modifikuar klimën me efekte të panjohura dhe potencialisht katastrofike.

Aerosolet sulfate janë grimca të vogla reflektuese që mund të reflektojnë më shumë dritë dielli përsëri në hapësirë ​​kur ato spërkaten në stratosferë 12 deri në 16 milje mbi sipërfaqen e Tokës. Kjo çon në temperatura më të ulëta globale si dhe reshje mesatare më të ulëta, duke theksuar një dobësi të rëndësishme potenciale.

Një raport nga Paneli Ndërqeveritar i Kombeve të Bashkuara për Ndryshimet Klimatike (IPÇ), i publikuar në gusht 2021, përmend menaxhimin e rrezatimit diellor dhe heqjen e gazit serrë si forma të gjeoinxhinierisë. Teknika të tilla si hollimi i reve cirrus në pjesën e sipërme të atmosferës do të ishin të nevojshme për të luftuar uljen e reshjeve të shkaktuara nga përdorimi i tyre.

Për më tepër, rajone të ndryshme mund të përballen me rezultate të rënda nga teknikat gjeoinxhinierike të përdorura në pjesë të tjera të botës, deri në masën që aftësia e tyre për të rritur ushqimin mund të ndikohet. Autori i raportit Govindasamy Bala, nga Instituti Indian i Shkencës, tha se ‘shkenca është atje’ për të përdorur gjeoinxhinierinë, por është larg nga veprimet e sakta.

“Unë mendoj se pyetja tjetër e madhe është, a doni ta bëni atë?” – i tha Bala Reuters.

“Kjo përfshin pasiguri, çështje morale, çështje etike dhe qeverisjeje.” – shtoi ai.

“Kjo për shkak se çdo rajon do të ndikohej ndryshe. Ndërsa disa rajone mund të fitojnë në një botë artificialisht më të freskët, të tjerat mund të vuajnë për shembull, duke mos pasur më kushte për të rritur të korrat.” – tha Paulo Artaxo, një fizikan mjedisor në Universitetin e Sao Paulos.

‘Mbjellja’ e reve ka vazhduar për dekada

Duhet të theksohet se forma të caktuara të gjeoinxhinierisë janë tashmë në përdorim. Ishte mesi i shekullit të 20-të kur u zhvillua për herë të parë gjeoinxhinieria, duke përdorur teknologjitë e Luftës së Dytë Botërore.

‘Mbjellja’ e reve është një shembull i tillë që është përdorur për dhjetëvjeçarë dhe përfshin ‘mbjelljen’ e reve me jodur argjendi ose dioksid karboni të ngurtë për të nxitur shiun dhe borën ose për të dobësuar stuhitë tropikale. Të paktën tetë shtete perëndimore të SHBA-së dhe dhjetëra vende përdorin mbjelljen e reve për të rritur reshjet.

“Përveç kësaj, ushtria amerikane sugjeroi që armët bërthamore mund të përdoren si mjete për të ndryshuar klimën rajonale dhe për të bërë zona të caktuara të botës më të favorshme për banimin e njerëzve. Ky propozim, megjithatë, nuk u testua.” – raportoi Britannica.

Janë diskutuar gjithashtu ide të tjera për të ndryshuar klimën e Tokës. Metodat e propozuara për të pasqyruar më shumë rrezet e diellit për të pakësuar ngrohjen globale kanë përfshirë hedhjen e miliarda topave të golfit në oqeane, dërgimin e një pasqyre gjigante në orbitë, heqjen e reve cirrus, mbjelljen e të korrave dhe ndërtesave më të shndritshme dhe lëshimin e mikroflluskave për ta bërë sipërfaqen e oqeanit më pasqyruese.

Madje është marrë në konsideratë mundësia e lundrimit të anijeve kozmike gjigante mbi Tokë për të pasqyruar dritën e diellit.

Gjeoinxhinieria si një mjet për kontrollin e shoqërisë

Bill Gates është investuar shumë në teknikat gjeoinxhinierike. Në vitin 2010, ai financoi kërkime për të zhvilluar makineri që do të spërkatnin ujin e detit në re, me qëllim të rritjes së aftësisë për të pasqyruar dritën e diellit në hapësirë, dhe për rrjedhojë uljen e temperaturave globale.

Në vitin 2018, Gates ndihmoi gjithashtu në financimin e eksperimenteve për shkencëtarët e Harvardit, të cilët propozuan spërkatjen e stratosferës me klorur kalciumi për të ndihmuar në ngadalësimin e ngrohjes së Tokës duke bllokuar diellin. Por siç shpjegoi Vandana Shiva, PhD në intervistën tonë të kaluar, modifikimi i motit nëpërmjet gjeoinxhinierisë mund të përdoret si një armë kontrolli, duke përfshirë kontrollin e bujqësisë.

Duke shkruar në ‘The Defender’, Robert F. Kennedy Jr. paralajmëroi gjithashtu se përpjekjet e Gates në kontrollin e klimës mund të jenë lehtësisht një maskë për kontrollin e shoqërisë.

Kërkimi shkencor që kërkon gjurmët kimike është çuditërisht i rrallë, por një studim ekziston. Botuar në revistën ‘Environmental Research Letters’ në vitin 2016, ai përfshin një anketë në të cilën ekspertëve të kimisë atmosferike dhe depozitimit atmosferik iu kërkua ‘të vlerësonin shkencërisht pretendimet e teoricienëve të SLAP’.

Pothuajse të gjithë, 76 nga 77 shkencëtarët arritën në përfundimin se ata nuk kishin hasur në prova të SLAP dhe besonin se gjurmët kimike mund të shpjegoheshin nga faktorë të tjerë, ‘përfshirë fizikën dhe kiminë e njohur’.

Por ishte një shkencëtar që nuk mundi. i përjashtoi ato dhe, në fakt, u përgjigj ‘po’ kur u pyet nëse kishte hasur ndonjëherë në prova që tregojnë ekzistencën e SLAP.

Ata cituan një vend të largët ku nivelet e bariumit në atmosferë ishin jashtëzakonisht të larta në krahasim me nivelet e bariumit në tokë. Nivelet e bariumit në mjedis janë zakonisht shumë të ulëta dhe përqendrimet jonormale të elementeve si bariumi sugjerohen të jenë një formë provash të kimikateve të spërkatura.

VINI RE: Ky material është pronësi intelektuale e Expose

Përgatiti për Hashtag.al, Klodian Manjani