Vendosni fjalën kyçe....

Vatikani bën thirrje për “përgjigje të paparë kolektive” ndaj ndryshimeve klimatike


Vatikani ka bërë thirrje për një ‘përgjigje të përgjegjshme, të paparë kolektive’ ndaj ‘sfidës së rëndësishme’ të ndryshimit të klimës.

Duke folur në emër të Papa Françeskut, Sekretari i Shtetit i Vatikanit, Kardinali Pietro Parolin, tha në një fjalim online të hënën në Samitin e Përshtatjes së Klimës që po zhvillohej në Holandë se ndryshimi i klimës ‘përfaqëson një nga sfidat kryesore me të cilat përballet njerëzimi në ditët tona’.

“Të dhënat shkencore në dispozicionin tonë tregojnë qartë nevojën urgjente për veprim të shpejtë.” – tha Kardinali Parolin. “Kalimi në një reduktim të çlirimit të gazrave serë është një problem jo vetëm i fushës së teknologjisë, por gjithashtu një çështje e modeleve të konsumit, edukimit dhe mënyrave të jetesës.” – shtoi ai.

Kardinali tha se Papa Françesku dëshironte të siguronte pjesëmarrësit në Samitin e Përshtatjes së Klimës ‘për afërsinë, mbështetjen dhe inkurajimin e tij në këto ditë përpjekjesh të mëdha’.

Reduktimi i çlirimit të gazeve serë dhe aktivitetet zbutëse duhet të shkojnë dorë për dore me forcimin e përshtatjes dhe qëndrueshmërisë, tha Parolin.

“Kjo është një domosdoshmëri morale dhe humanitare, veçanërisht pasi pasojat më të mëdha negative të ndryshimit të klimës shpesh prekin më të prekshmit: të varfërit dhe brezat e ardhshëm. Aktivitetet e zbutjes dhe përshtatjes së plotësimit kërkojnë të dalin me një strategji globale dhe të përbashkët afatgjatë bazuar në angazhime të sakta, të afta për të përcaktuar dhe nxitur një model të ri të zhvillimit dhe të ndërtuar mbi lidhjen sinergjike midis luftës kundër ndryshimit të klimës dhe luftës kundër varfërisë.” – theksoi ai.