Vendosni fjalën kyçe....

Një tjetër sport vendos ndalimin e transgjinorëve


Liga Ndërkombëtare e Regbit (IRL) është federata e fundit sportive që ndalon gratë transgjinore të marrin pjesë në sportin elitar të femrave pas një njoftimi të bërë të hënën.

Organi i notit FINA mbajti një votim të dielën për të parandaluar gratë trans që kishin kaluar nëpër çdo pjesë të pubertetit mashkullor të merrnin pjesë në garat e grave, pasi planifikon të bëjë gjithashtu një kategori ‘të hapur’ në të ardhmen.

Në fund të kësaj jave, IRL ka ndjekur shembullin duke ndaluar atletët që kanë kaluar nga meshkuj në femra nga ndeshjet ndërkombëtare, teksa po harton një politikë të re.

Në një deklaratë, IRL tha se nevojiten këshillime dhe kërkime të mëtejshme përpara se të finalizojë përfundojë qëndrimin e saj.

Ndërkohë, atletet trans nuk do të jenë në gjendje të marrin pjesë në Kupën e Botës të Ligës së Regbit për Femra këtë vit.

“Deri në përfundimin e kërkimeve të mëtejshme për t’i mundësuar IRL-së të zbatojë një politikë formale të përfshirjes së transgjinorëve, lojtarët [trans-gratë] meshkuj në femra nuk janë në gjendje të luajnë në ndeshjet e ligës ndërkombëtare të regbisë për femra të sanksionuara.” – konfirmoi ai.

Politika e trans-përfshirjes së IRL-së nuk është rishikuar që nga janari dhe shkurti i vitit të kaluar, megjithatë qasja e re është frymëzuar nga ‘disa zhvillime të rëndësishme në sportin botëror’, i cili përfshin gjithashtu Kornizën e Komitetit Olimpik Ndërkombëtar (IOC) për Drejtësinë, Jo-Diskriminimin dhe Përfshirjen në bazë të identitetit gjinor.