Vendosni fjalën kyçe....

Çmimet e prodhimit në Gjermani më të lartat që nga viti 1949 – Raporti


Inflacioni i çmimeve të prodhimit në Gjermani u rrit me një ritëm rekord në maj, tha të hënën Zyra Federale e Statistikave (Destatis), rritja më e shpejtë që nga fillimi i mbledhjes së të dhënave në 1949.

Sipas të dhënave, çmimet u rritën me 33.6% nga viti në vit muajin e kaluar, pas rritjes prej 33.5% të prillit.

Në baza mujore, çmimet e prodhimit u rritën me 1.6% pas rritjes me 2.8% në muajin prill. Ekonomistët kishin parashikuar që çmimet të rriteshin me 1.5%.

Rritjet e çmimeve vazhdojnë të ndiqen kryesisht nga rritja e kostove të energjisë, të cilat u rritën me 87.1% nga një vit më parë. Çmimi i gazit natyror, mbi të cilin industria gjermane mbështetet shumë, u rrit me 148.1%.

Të dhënat e Destatis tregojnë se pa përfshirë energjinë, çmimet e prodhimit u rritën me 16.5% muajin e kaluar nga viti në vit. Çmimet e mallrave të konsumit jo të qëndrueshme u rritën me 14,7%, dhe të mallrave të konsumit afatgjatë me 9,4%.

Sipas zyrës së statistikave, rritja e vazhdueshme e çmimeve të prodhimit tregon se inflacioni i çmimeve të konsumit ende nuk ka arritur kulmin.