Vendosni fjalën kyçe....

Raporti i inteligjencës gjermane: Irani ka shtuar përpjekjet e paligjshme për të zhvilluar programin bërthamor


Irani ka intensifikuar ndjeshëm përpjekjet  për të marrë teknologjinë për programin bërthamor, tha agjencia e inteligjencës gjermane në një raport të publikuar të martën.

Fox News Digital shqyrtoi pasazhet kryesore në dokumentin 368 faqesh që përshkruan kërcënimet e sigurisë ndaj Gjermanisë.

“Agjencitë e brendshme gjermane të inteligjencës ishin në gjendje të identifikonin një rritje të konsiderueshme në indikacionet e përpjekjeve të prokurimit të lidhura me përhapjen e programit bërthamor të Iranit”, thuhet në raportin e Zyrës Federale për Mbrojtjen e Kushtetutës (BfV).

Raporti mbulon përpjekjet e regjimit iranian gjatë vitit 2021, në një kohë kur SHBA-ja dhe fuqitë e tjera botërore i ofruan lëshime të mëdha Teheranit në një përpjekje për ta bindur atë të ndalojë punën e tij në programin e armëve atomike.

Sipas dokumentit të inteligjencës gjermane, “Nëse kishte dyshime për shkelje të mundshme të JCPOA [Plani i Përbashkët Gjithëpërfshirës i Veprimit, marrëveshja bërthamore e Iranit 2015], BfV ua kalonte informacionin përkatës autoriteteve përgjegjëse”. Regjimi i Iranit përmendet 59 herë në raport.

Byroja Gjermane e Hetimeve Doganore (ZKA) hapi një hetim kundër një shtetasi gjerman me origjinë iraniane në Norderstedt, afër Hamburgut, me “dyshim se ka shkelur Ligjin e Tregtisë së Jashtme në tre raste tregtare. Ai thuhet se ka qenë i përfshirë në blerjen e pajisjeve laboratorike dhe spektrometrave për programet bërthamore dhe raketore të Iranit.”

Sipas raportit të inteligjencës, përhapja e “aktiviteteve të fuqive të huaja përfshin gjithashtu prokurimin e njohurive dhe produkteve për zhvillimin dhe prodhimin e armëve të shkatërrimit në masë dhe teknologjitë e shpërndarjes”. Sistemet e shpërndarjes janë të nevojshme për të gjuajtur me saktësi raketat në objektivat e tyre.

Raporti shton se “programi ambicioz i raketave iraniane nuk mbulohet nga dispozitat e Planit të Përbashkët Gjithëpërfshirës të Veprimit…, aktivitetet e prokurimit në Gjermani për këtë qëllim [zgjerimi i programit të raketave] janë vazhdimisht të larta – me një trend rritës”.

Zbulimet e inteligjencës gjermane përkonin me një raport të martën se Shtetet e Bashkuara, Britania, Franca dhe Gjermania paraqitën një projekt-rezolutë pranë Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike (IAEA) duke qortuar Teheranin për dështimin për t’iu përgjigjur pyetjeve në lidhje me gjurmët e uraniumit në një vendndodhje të padeklaruar atomike.