Vendosni fjalën kyçe....

Ish-drejtoresha e CIA-s ishte e pranishme në torturimin e të burgosurve – New York Times


Ish-drejtoresha e CIA-s, Gina Haspel, shikonte teksa një e burgosur torturohej nga hetuesit në vitin 2002, raportoi të premten ‘New York Times’.

Si shefe e bazës së CIA-s në Tajlandë në fund të vitit 2002, Haspel vëzhgoi personalisht seancat e marrjes në pyetje në të cilat i dyshuari për bombardimin e USS Cole, Abd al-Rahim al-Nashiri, u hodh në ujë, nënvizoi gazeta, duke cituar dëshminë e një psikologu që mori pjesë në tortura.

Mjeku, James Mitchell, pranoi në një seancë gjyqësore në Gjirin e Guantanamos se ai mbante një leckë mbi fytyrën e al-Nashirit për të drejtuar rrjedhën e ujit ndërsa një tjetër hetues derdhte ujin.

Al-Nashiri ishte i lidhur në një gurë gjatë seancave të torturës dhe ai u kthye nga shtrirja në shpinë në një pozicion vertikal për të marrë frymë mes derdhjeve të ujit, thuhet se dëshmoi Mitchell. I burgosuri përshkruhej si nudo dhe ndonjëherë me kapuç.

Pyetësit përdorën teknika të tjera shtrënguese, të tilla si mbyllja e tij në një kuti të vogël, goditja me shuplakë ose përplasja e kokës së tij në një mur të mbuluar me cohëza, thuhet se tha psikologu.

Njohuritë e Haspelit për teknikat e diskutueshme të marrjes në pyetje u zbuluan më parë. Në fakt, ajo i shkroi memorandume Uashingtonit për atë që iu bë al-Nashirit dhe çfarë u mësua nga marrja në pyetje. Megjithatë, dëshmia e Mitchell ofroi një vështrim më të hollësishëm në punën e saj në Tajlandë.

Al-Nashiri u akuzua për orkestrimin e bombardimit të destrojerit të marinës amerikane ‘USS Cole’, ku u vranë 17 marinarë amerikanë në vitin 2000. Sipas ‘Times’, gjykatësi ushtarak në çështjen penale kundër al-Nashirit lejoi dëshminë e Mitchell vetëm sepse CIA shkatërroi videokasetat që avokatët mbrojtës pretenduan se do tregonin hetuesit që torturonin terroristin e supozuar dhe një të burgosur tjetër.

Haspel e pranoi më parë rolin e saj në shkatërrimin e 92 kasetave të marrjes në pyetje, shumica e të cilave tregonin Abu Zubaydah, i dyshuari i parë për terrorizëm që dihet se ishte shënjestruar në programin e torturës të CIA-s pas 11 shtatorit.

Në atë kohë, ajo ishte shefe e shtabit të operacioneve të CIA-s. Më vonë ajo vazhdoi të shërbejë si drejtore e CIA-s nën Presidentin e atëhershëm Donald Trump, nga prilli 2018 deri në janar 2021.

E pyetur nga senatorja Dianne Feinstein nëse ajo kishte mbikëqyrur marrjen në pyetje të al-Nashirit, ajo nuk pranoi të përgjigjet, duke thënë se një informacion i tillë ishte i klasifikuar. Një rishikim i brendshëm nga CIA ‘nuk gjeti asnjë faj’ në rolin e Haspelit në urdhërimin e shkatërrimit të kasetave.

“Sa më shumë i shqyrtojmë faktet e klasifikuara, aq më shumë shqetësohemi, si nga veprimet që ajo ka ndërmarrë gjatë karrierës së saj ashtu edhe nga dështimi i CIA-s për t’i dhënë publikut mundësinë për t’i marrë në konsideratë ato.” – thanë një grup senatorësh që kundërshtuan emërimin e Haspelit si shefe e CIA-s në vitin 2018. Ajo e mori punën gjithsesi, duke e bërë atë gruan e parë që drejton agjencinë.

Një hetim i Senatit për programin e torturës zbuloi se hetuesit donin të ndalonin përdorimin e teknikave të tilla ndaj al-Nashirit sepse ai po u përgjigjej pyetjeve të drejtpërdrejta, por ato u urdhëruan nga drejtuesit më të lartë të vazhdonin, tha Times. Al-Nashiri gjithashtu thuhet se u torturua më vonë në një tjetër bazë sekrete të CIA-s. Bazat sekrete të CIA-s u krijuan si pjesë e luftës së Amerikës kundër Terrorit, në thelb si burgje sekrete për të ndaluar ‘luftëtarët e armikut’.

Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut (GJEDNJ) vendosi në vitin 2014 se Polonia shkeli Konventën Evropiane për të Drejtat e Njeriut, pasi CIA kishte torturuar Zubaydah dhe al-Nashiri në një objekt të fshehtë në vend.

Në vitin 2018, GJEDNJ zbuloi se duke lejuar torturën në vendet e tyre, Rumania dhe Lituania shkelën gjithashtu të drejtat e Zubaydah dhe al-Nashiri.