Vendosni fjalën kyçe....

“Kina e Rusia po prishin rendin e bazuar në rregulla” – Gjenerali amerikan paralajmëron për ‘konflikt mes fuqive të mëdha’


Mundësia e një përplasjeje ushtarake ‘midis fuqive të mëdha’ po rritet, ka paralajmëruar kryetari i Shefave të Shtabit të Përbashkët të SHBA, Gjenerali Mark Milley.

Duke folur para kadetëve që diplomohen nga Akademia Ushtarake e SHBA-së ‘Ëest Point’ të shtunën, Milley tha se ‘bota ka tashmë potencialin për një konflikt të rëndësishëm ndërkombëtar midis fuqive të mëdha’. Gjenerali shtoi se ‘potenciali po rritet e nuk po zvogëlohet’.

Milley vazhdoi duke veçuar Kinën dhe Rusinë, duke i përshkruar të dyja si ‘aftësi të rëndësishme ushtarake’ dhe që synojnë ‘të ndryshojnë rendin e tanishëm të bazuar në rregulla.

Ai gjithashtu vuri në dukje se luftimet e vazhdueshme në Ukrainë theksuan disa nga karakteristikat kryesore të fushave të betejës së ardhshme, të cilat do të jenë ‘shumë të ndërlikuara dhe pothuajse me siguri vendimtare në zonat urbane kundër armiqve të pakapshëm, të padukshëm që kombinojnë terrorizmin dhe luftën së bashku me aftësitë konvencionale’.

Për më tepër, Milley parashikoi një ndryshim rrënjësor në teknologjinë ushtarake në vitet në vijim, të ngjashme me zëvendësimin e musketës me pushkën dhe pushkës me mitralozin. Ndër pajisjet që dominojnë në fushën e betejës së ardhshme janë ‘tanket, anijet, dronët e robotët’, sipas gjeneralit.

Ai gjithashtu vuri në dukje se përparësia teknologjike nuk është më domosdoshmërisht në favor të Amerikës.

“Ajo që dikur ishte provinca ekskluzive e ushtrisë së Shteteve të Bashkuara tani është në dispozicion për shumicën e shteteve kombe me paratë për t’i blerë ato.” – paralajmëroi Milley.

Ai gjithashtu vuri në dukje se zhvillimi i inteligjencës artificiale do të thotë se ‘çfarëdo ku SHBA-ja kishte përparësi ushtarake për 70 vitet e fundit po mbyllet shpejt’, me Uashingtonin tashmë të sfiduar në çdo fushë të luftës në hapësirë ​​dhe kibernetikë, ajrore, detare e tokësore’.