Vendosni fjalën kyçe....

Zëdhënësi i Kremlinit intervistë për CNN, tregon ‘vijën e kuqe’ në marrëdhëniet NATO-Rusi


Zëdhënësi i Kremlinit, Dmitry Peskov

‘Pushtimi i përshkallëzuar’ i NATO-s në Ukrainë e ka sjellë bllokun e udhëhequr nga SHBA drejt ‘vijës së kuqe’ të Moskës, tha zëdhënësi i Kremlinit Dmitry Peskov për CNN. Ai tha se situata përbën një kërcënim të menjëhershëm për sigurinë evropiane në tërësi.

Peskov të dielën përmendi premtimet e dokumentuara perëndimore, të cilat, vuri në dukje ai, nuk janë ‘rregulluar në një mënyrë ligjërisht të detyrueshme’, se NATO nuk do të zgjerohet më tej drejt lindjes në ish-bllokun sovjetik.

Në ndryshim nga këto premtime, gjatë viteve të fundit, NATO ka përdorur ‘politikën e saj të dyerve të hapura’ për të përthithur disa vende të ish-Traktatit të Varshavës. Moska ka tërhequr vijën ndaj Ukrainës, tha Peskov për Fareed Zakaria të CNN në një intervistë të transmetuar të dielën.

“Së pari, kishte vetëm fjalë, por me kalimin e kohës ne kemi parë pushtimin e ngadaltë të NATO-s në territorin ukrainas, me infrastrukturën e saj, me instruktorët e saj, me furnizimet e armëve mbrojtëse dhe sulmuese, duke mësuar ushtrinë ukrainase e kështu me radhë.” – tha Peskov.

Peskov vazhdoi duke thënë se këto lëvizje e kanë sjellë NATO-n drejtpërdrejt ‘në vijën e kuqe’, duke krijuar një gjendje që përbën një kërcënim si për Rusinë ashtu edhe për të gjithë ‘arkitekturën e sigurisë evropiane’. Rusia ka një kufi 3000 km me Ukrainën, i cili, deri në shpërthimin e luftës civile në Ukrainë në vitin 2014, ishte pothuajse plotësisht i pafortifikuar.

Këto rrethana, të cilat Moska ‘nuk mund t’i lejonte më’, e shtynë presidentin Putin të dilte me një sërë propozimesh për të përmirësuar sigurinë e përbashkët, tha Peskov.

Propozimet përfshijnë garanci që NATO nuk do të zgjerohet drejt lindjes dhe se asnjë ish-vend sovjetik në kufi me Rusinë nuk do të lejohet të bashkohet me aleancën.

Peskov tha gjithashtu gjatë intervistës se Moska ‘do të jetë e gatshme të ndërmarrë kundërveprime’ nëse furnizimet e NATO-s në Ukrainë vazhdojnë, megjithëse ai theksoi se kjo nuk do të thotë veprim i gjithanshëm ushtarak.