Vendosni fjalën kyçe....

Suedia do përdorë 670 milionë dollarë për kompensimin e familjeve mes rritjes 300% të çmimit të energjisë elektrike


Qeveria suedeze do të ndajë rreth 670 milionë dollarë për të kompensuar familjet për rritjen e çmimeve të energjisë elektrike, tha ministri i Financave Mikkel Damberg.

“Kjo është një masë e jashtëzakonshme në një situatë të jashtëzakonshme, është e pazakontë të hysh me mbështetje kur çmimet luhaten në tregje.” – tha Damberg në një intervistë me SVT.

Fatura e energjisë elektrike për një apartament mesatar në rajonet më të populluara jugore të Suedisë u rrit me 266% në dhjetor.

“Ne nuk i kishim pritur këto nivele çmimesh dhe tani ato po rriten shumë fort.” – tha Damberg, duke shtuar se qeveria do të ndajë ‘një shumë të madhe parash’ për të kompensuar shpenzimet e rritura të njerëzve.

Suedia planifikon të shpenzojë rreth 6 miliardë SEK (afërsisht 670 milionë dollarë) për të ndihmuar familjet më të prekura nga rritja e çmimeve.

Sipas shifrave të shpallura, një total prej 1.8 milionë familjesh do të marrin kompensim në vlerë prej rreth 220 dollarë secila gjatë muajve të dimrit.

Çmimet e energjisë elektrike në vend po rriten me shpejtësi mes motit të ftohtë dhe rritjes së kërkesës, të nxitur edhe nga rritja më e gjerë e çmimit evropian të gazit.

Raportet lokale thonë se suedezët po përpiqen të ulin konsumin e tyre të energjisë elektrike me një sërë mjetesh – nga fikja e radiatorëve te përdorimi i mjeteve alternative të ngrohjes, ndërsa disa thuhet se marrin edhe kredi bankare për të paguar faturat e tyre të energjisë elektrike.

Suedia nuk është vendi i parë i BE-së që kompenson banorët për çmimet e larta të energjisë elektrike. Norvegjia prezantoi një masë të ngjashme muajin e kaluar, ndërsa Italia bëri të njëjtën gjë në shtator.