Vendosni fjalën kyçe....

Banka e Wall Street gjobitet për përdorimin e WhatsApp


Firma më e madhe në botë e Wall Street nga të ardhurat totale, JPMorgan Chase, është goditur me 200 milionë dollarë gjobë këtë javë për lejimin e punonjësve të përdorin pajisje personale për të komunikuar me klientët.

Pas hetimeve nga Komisioni Amerikan i Letrave me Vlerë (SEC) dhe Komisioni i Tregtisë së Mallrave, JPMorgan pranoi zyrtarisht se që nga të paktën viti 2015, punonjësit e saj në Wall Street përdornin pajisje personale për të dërguar tekste, mesazhe WhatsApp dhe e-mail për të komunikuar me klientët në çështje të ndjeshme biznesi.

Kjo është një shkelje e ligjit federal, i cili kërkon që të gjitha organizatat financiare të mbajnë shënime për komunikimin me klientët, në mënyrë që rregullatorët të mund të kontrollojnë nëse firmat po shkelin ligjet kundër mashtrimit ose antitrustit.

Në JPMorgan, edhe menaxherët dhe anëtarët e stafit të lartë përgjegjës për pajtueshmërinë me ligjin u zbulua se kishin përdorur pajisje personale për të diskutuar çështjet e biznesit, duke përfshirë strategjitë e investimeve, takimet e klientëve dhe vëzhgimet e tregut, tha SEC të premten.

Banka do t’i duhet t’i paguajë SEC-së 125 milionë dollarë, ndërsa Komisioni i Tregtisë së Mallrave të Futures e gjobiti JPMorgan me një gjobë prej 75 milionë dollarësh.

Departamenti i letrave me vlerë të bankës pranoi dështimet e shumta të mbajtjes së të dhënave dhe ra dakord të paguante gjobën, por nuk dha komente të mëtejshme.

Bisedat telefonike dhe mesazhet në pajisjet dhe platformat zyrtare të kompanisë zakonisht regjistrohen dhe ruhen nga firmat financiare. Megjithatë, ndërsa pjesa më e madhe e Wall Street-it filloi të punonte nga distanca në mes të pandemisë Covid-19, shumë kaluan në telefonat personalë dhe aplikacionet e mesazheve të koduara, duke përfshirë WhatsApp, Signal dhe Telegram për të komunikuar me klientët, gjë që e bën shumë më të vështirë për rregullatorët të monitorojnë.

Hetimi në JPMorgan është në vazhdim. SEC ka urdhëruar gjithashtu hetime të ngjashme në firma të tjera të Wall Street.