Vendosni fjalën kyçe....

Hakerët francezë krijojnë 54,000 pasaporta të rreme vaksinash – Raporti


Thuhet se hakerët morën të dhënat personale të një infermiereje në qytetin francez të Nantes dhe i përdorën këto të dhëna për të krijuar 54,000 pasaporta vaksinimi. Ndërkohë, qeveria franceze thotë se ka zbuluar 110,000 falsifikime të tilla deri më sot.

Historia e infermieres u raportua nga Ouest-France, me faqen e lajmeve që pretendonte se të gjitha lejet false tani janë në qarkullim.

Sistemi i lejeve shëndetësore të Francës funksionon në mënyrë të ngjashme me konfigurimet e lejeve të vaksinës në përdorim në të gjithë BE-në. Sistemi funksionon duke çiftuar një çelës publik (që gjendet në kodin QR në telefonin e një personi të vaksinuar) me një çelës privat (që mbahet nga spitali, farmacia ose ofruesi i kujdesit shëndetësor që i ka vaksinuar). Vendet që kontrollojnë vlefshmërinë e lejes së dikujt për Covid skanojnë kodin dhe marrin një shenjë jeshile nëse përputhet me çelësin privat dhe një kryq të kuq nëse nuk përputhet.

Një çelës privat, si ai i mbajtur nga infermierja në Nante, mund të përdoret për të gjeneruar një numër të pakufizuar lejesh vaksinash, duke e bërë këtë informacion shumë të vlefshëm për hakerat dhe mashtruesit, disa prej të cilëve më pas shesin kartat mashtruese në internet.

Historia nga Nantes është e fundit në një varg incidentesh të ngjashme në Francë. Një farmacist në Angers aty pranë tha në shtator se çelësi i tij privat ishte hakuar dhe është përdorur për të krijuar 2700 leje false, të cilat ai i zbuloi kur vuri re një numër jashtëzakonisht të lartë kërkesash në kompjuterin e farmacisë për të vërtetuar kartat e reja.

Në periferi të Parisit muajin e kaluar, një mjek u arrestua pasi dyshohet se shiti të paktën 220 leje false për shumën prej 1,000 eurosh copën.