Vendosni fjalën kyçe....

“Hëna ka oksigjen të mjaftueshëm për 8 miliardë njerëz” – Shkencëtari australian


Atmosfera e Hënës nuk përmban oksigjen të mjaftueshëm për jetën e njeriut, por nën shtresën e sipërme shkëmbore të planetit, ka mjaft gaz për të mbajtur tetë miliardë jetë njerëzish për 100,000 vjet, sipas një shkencëtari të shquar.

Në një artikull të shkruar këtë javë në The Conversation, John Grant, një pedagog në shkencën e tokës në Universitetin e Kryqit Jugor të Australisë, shpjegoi se Hëna ka shumë minerale që lidhen fort me oksigjenin.

Grant pretendon se, edhe nëse dikush injoron oksigjenin e lidhur në shkëmbinj të thellë e të fortë, regoliti i Hënës – shtresa e sipërme shkëmbore – e cila është lehtësisht e arritshme, mund të mbajë oksigjen të mjaftueshëm për tetë miliardë njerëz për të jetuar për 100,000 vjet.

Llogaritja e shkencëtarit bazohet në nocionin se njerëzit kanë nevojë për 800 g (28 oz) oksigjen në ditë për të mbijetuar, dhe regoliti është rreth 10 m (33ft) i thellë. Ai thotë se regoliti i Hënës përbëhet nga 45% oksigjen, i cili është i lidhur fort me minerale si silic, alumin dhe oksidet e hekurit dhe magnezit.

Fatkeqësisht, megjithëse shkëmbinjtë nuk marrin frymë, procesi i nxjerrjes së sasive të mëdha të oksigjenit prej tyre është një proces i drejtpërdrejtë.