Vendosni fjalën kyçe....

Myslimanët në SHBA padisin FBI-në se i ka spiunuar në mënyrë të paligjshme pas 11 shtatorit


Gjykata e Lartë e SHBA-së do të dëgjojë një çështje në lidhje me muslimanët që thonë se janë spiunuar në mënyrë të paligjshme nga FBI pas 11 shtatorit. Më parë kërkesa ishte hedhur poshtë nga gjykata më e ulët për zbulimin e sekreteve shtetërore.

Një grup burrash muslimanë nga Kalifornia Jugore, të përfaqësuar nga avokatë nga Unioni Amerikan i Lirive Civile, do të shohin që padia e tyre e grupit të arrijë në Gjykatën e Lartë të SHBA. Paditësit pretendojnë diskriminim fetar dhe shkelje të të drejtave të tyre, duke deklaruar se janë spiunuar thjesht për shkak të besimit të tyre.

Pretendimet e tyre u hodhën poshtë nga një gjykatë më e ulët pasi qeveria tha se lejimi i çështjes për të vazhduar mund të nënkuptojë zbulimin e “sekreteve shtetërore”, veçanërisht kush po hetohej dhe pse. Megjithatë, vendimi u anulua nga një gjykatë apeli, e cila tha se gjykata më e ulët duhet së pari të shqyrtojë provat që qeveria pretendoi se ishin “sekret shtetëror”.

Rasti ka të bëjë me një informator të FBI-së, Craig Monteilh, i cili në vitet 2006-2007 depërtoi në një komunitet mysliman në Kaliforninë Jugore si pjesë e një programi mbikëqyrjeje të njohur si Operacioni Flex.

Monteilh pretendonte të ishte një konsulent fitnesi i cili kohët e fundit ishte konvertuar në Islam, duke ndjekur shpesh Qendrën Islamike të Irvine në Orange County. Informatori regjistroi fshehurazi mijëra orë biseda dhe ndërveprime duke përdorur një kamerë të fshehur në një kopsë këmishe, ndërsa grumbullonte qindra emra dhe numra.

Monteilh-it iu tha përfundimisht të hapte temën e xhihadit – shpesh interpretuar si luftë e shenjtë – dhe shprehu gatishmërinë për të ndërmarrë akte të dhunshme. Të shqetësuar nga zbulimi i tij, anëtarët e komunitetit e raportuan atë te FBI-ja. Shërbimi sekret e ka pranuar se Monteilh ishte informator.

Historia e Monteilh, i cili ishte i njohur për ata në Orange County si Farouk al-Aziz, u publikua në mediat amerikane dhe u shfaq në emisionin e Radios Publike Kombëtare “This American Life” në 2012.

Kjo do të jetë hera e dytë në po kaq muaj që gjykata do të shqyrtojë çështje që kanë të bëjnë me privilegjin e sekretit shtetëror. Në tetor, Gjykata e Lartë dëgjoi një çështje në lidhje me torturën e dyshuar të një të burgosuri të Gjirit të Guantanamos në objektin me bazë në Kubë.