Vendosni fjalën kyçe....

Talibanët ndalojnë monedhat e huaja në Afganistan në mes të katastrofës financiare


Përdorimi i monedhave të huaja është ndaluar plotësisht në Afganistan, tha në një deklaratë zëdhënësi i grupit Zabihullah Mujahid, duke përmendur interesat kombëtare dhe kushtet ekonomike si arsyet kryesore për lëvizjen e papritur.

“Situata ekonomike dhe interesat kombëtare në vend kërkojnë që të gjithë afganët të përdorin monedhën afgane në çdo tregti të tyre.” – tha ai, duke theksuar se ata që shkelin ligjin e ri do të ndiqen penalisht.

“Emirati Islamik udhëzon të gjithë qytetarët, shitësit, tregtarët, biznesmenët dhe publikun e gjerë që tani e tutje të kryejnë të gjitha transaksionet në monedha afgane dhe të përmbahen rreptësisht nga përdorimi i valutës së huaj.” – thuhet në deklaratën e postuar në internet.

Dollarët amerikanë janë përhapur gjerësisht në tregjet e Afganistanit, ndërsa tregtimi në zonat kufitare thuhet se është kryer me monedhat e vendeve fqinje si Pakistani.

Ekonomia e lëkundur e Afganistanit është duke luftuar edhe më shumë që nga tërheqja e mbështetjes financiare ndërkombëtare që ndodhi në gusht pasi talibanët morën kontrollin e vendit.

SHBA, Banka Botërore dhe Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) bllokuan qasjen e Afganistanit në më shumë se 9.5 miliardë dollarë në asete të ruajtura jashtë vendit dhe e ndaluan vendin të marrë kredi ndërkombëtare. Para kësaj, ndihma financiare e huaj thuhet se kishte financuar tre të katërtat e shpenzimeve publike.

Ndalimi i valutës së huaj pritet të thellojë krizën ekonomike të Afganistanit, duke shkaktuar ndoshta një krizë parash që mund të çojë në uri masive dhe një krizë të re emigracioni.