Vendosni fjalën kyçe....

Rusia do gjobisë Google me mbi 60 milionë dollarë


Rregullatori rus i mediave Roskomnadzor tha se do të kërkojë gjobitjen e gjigantit amerikan të teknologjisë Google për dështimin e përsëritur të heqjes së përmbajtjes që konsiderohet e paligjshme. Gjoba do të arrijë në 5-20% të qarkullimit rus të Google.

Mbikëqyrësi theksoi se Google nuk kishte paguar 458 mijë e 100 dollarë (32.5 milion rubla) në gjobat e vendosura në fillim të këtij viti. Gjoba e fundit mund të jetë deri në 240 milionë dollarë, duke shënuar një rritje të konsiderueshme nga dënimi i mëparshëm.

Në fillim të këtij muaji, Roskomnadzor njoftoi planet për të kërkuar nga një gjykatë që të vendosë një gjobë qarkullimi në firmën e mediave sociale Facebook, duke cituar legjislacionin e nënshkruar nga Presidenti rus Vladimir Putin në Dhjetor 2020. Facebook u akuzua për lejimin e përmbajtjes që josh përdorimin e drogës, pornografinë e fëmijëve dhe ekstremizmin.

Një rast i ngjashëm do shqyrtohet në tetor kundër Google,” tha rregullatori në komentet me email për Reuters, duke vënë në dukje se korporata me bazë në Kaliforni gjithashtu zotëronte faqen e mbajtjes së videove YouTube.

Vitin e kaluar, qarkullimi i Google në Rusi arriti në 85.5 miliardë rubla (1.2 miliardë dollarë), sipas bazës së të dhënave të biznesit SPARK, të cituar nga media. Kështu, një gjobë prej 5-20% do të arrijë në mes 4.3 dhe 17.1 miliardë rubla (60 milion-240 milion dollarë).

Google aktualisht po merret me një vendim gjykate që kërkon që firma të zhbllokojë llogarinë në YouTube të një biznesmeni rus të sanksionuar ose të përballet me një gjobë të shtuar në qarkullimin e saj të përgjithshëm që do të dyfishohej çdo javë dhe do ta detyronte Google -in të largohej nga biznesi në Rusi brenda disa muajsh.