Vendosni fjalën kyçe....

Kryeministri spanjoll premton ndalimin e prostitucionit


Kryeministri spanjoll Pedro Sanchez u zotua të dielën të ndalojë prostitucionin në vend.

Duke folur me mbështetësit në fund të kongresit tre-ditor të Partisë Socialiste në Valencia, Sanchez tha se kjo praktikë “skllavëron” gratë.

Prostitucioni u dekriminalizua në Spanjë në 1995 dhe në 2016 OKB vlerësoi se industria e seksit në vend vlente 3.7 miliardë euro.

Një sondazh i vitit 2009 zbuloi se deri në 1 në 3 burra spanjollë kishin paguar për seks.

Sidoqoftë, një raport tjetër i botuar në 2009 sugjeroi që shifra mund të jetë deri në 39% dhe një studim i Kombeve të Bashkuara në 2011 përmendi Spanjën si qendrën e tretë më të madhe për prostitucion në botë, pas Tajlandës dhe Porto Rikos.

Prostitucioni aktualisht është i parregulluar në Spanjë dhe nuk ka ndëshkim për ata që ofrojnë shërbime seksuale të paguara sipas dëshirës së tyre për sa kohë që nuk bëhet në hapësirat publike. Sidoqoftë, tutorimi ose veprimi si përfaqësues midis një punonjësi seksi dhe një klienti të mundshëm është i paligjshëm.

Industria ka lulëzuar që nga dekriminalizimi i saj dhe zakonisht vlerësohet se rreth 300,000 gra punojnë si prostituta në Spanjë.

Në vitin 2019, partia e Sanchez publikoi një premtim në manifestin e saj zgjedhor për të nxjerrë jashtë ligjit prostitucionin, në atë që u pa si një lëvizje për të tërhequr më shumë votues femra.

Manifesti e quajti prostitucionin “një nga aspektet më mizore të feminizimit të varfërisë dhe një nga format më të këqija të dhunës kundër grave”.

Megjithatë, dy vjet nga zgjedhjet, asnjë ligj nuk është hartuar ende.

Mbështetësit e sistemit aktual të Spanjës thonë se ai ka sjellë përfitime të mëdha për gratë që punojnë në tregti dhe e ka bërë jetën më të sigurt për ta.

Sidoqoftë, vitet e fundit janë rritur shqetësimet domethënëse rreth potencialit që gratë të trafikohen në punë seksuale. Në vitin 2017, policia spanjolle identifikoi 13,000 gra në bastisjet kundër trafikimit, duke deklaruar se të paktën 80% e tyre ishin duke u shfrytëzuar kundër vullnetit të tyre nga një palë e tretë.